Jak gotować ziemniaki

Ziemniaki to roślina z rodziny psiankowatych. Jest to podstawa staropolskiego obiadu. Jako warzywo do obiadu w Polsce używano go dopiero od XVII wieku. Statystycznie każdy Polak zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Spowodowane jest to tym, że ziemniak to podstawa wielu potraw kuchni polskiej. W Polsce najpopularniejsze odmiany ziemniaków to Irga vineta Agata Irys Lord. Ziemniak jest to warzywo niskokaloryczne, z zawartością wielu witamin, magnezu, potasu i żelaza.

Przygotowanie ziemniaków przed gotowaniem

Przed gotowaniem, należy obrać ziemniaki ze skórki oraz opłukać dokładnie pod zimną wodą. W przypadku młodych ziemniaków, nie obieramy ich ze skórki lecz czyścimy szczotką do mycia warzyw.

Jak i ile gotować ziemniaki

  1. Do gotowania, należy dobrać ziemniaki tej samej wielkości lub pokroić je na podobne kawałki
  2. Następnie trzeba je opłukać pod zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody
  3. Najlepiej gotować ziemniaki na średnim ogniu – gotowanie ma trwać od 20 do 30 minut
  4. Po 20 minutach sprawdzić nożem czy są już miękkie, jeżeli nóż gładko wchodzi w ziemniaki to znak, że są już gotowe
  5. Po ugotowaniu ziemniaków, należy je odcedzić i ewentualnie opłukać

Sposoby na podanie ziemniaków

  1. Ziemniaki można podać z masła lub przysmażyć
  2. Można je jeść z kefirem jak i z jogurtem
  3. Kolejny sposób to zgniecenie ziemniaków za pomocą praski, aby uzyskać puree
  4. Po dodaniu do ziemniaków innych warzyw oraz majonezu można zrobić pyszną sałatkę warzywną
  5. Można je również z grillować na tak zwane tureckie kumpiry