Brukselka stanowi jedno z tych warzyw, które owiane jest złą sławą. Dzieci za nim nie przepadają, a i dorosłym trudno jest ją czasem zjeść. Wszystko jednak wynika ze sposobu przygotowania – sprawdźmy, jak robić to najlepiej, bo warzywo to jest źródłem cennych witamin.

Przed gotowaniem brukselki

Jeśli posiadamy brukselki w formie mrożonej, nie powinniśmy ich rozmrażać przed gotowaniem ani tym bardziej powtórnie zamrażać. Nie wymagają również przygotowania – wystarczy wrzucić je do wody.

Jak gotować mrożoną brukselkę?

Wodę na brukselki należy posolić i nieco posłodzić, aby warzywa nie straciły pięknego, zielonego koloru. Następnie wodę trzeba doprowadzić do wrzenia, a zamarznięte brukselki wrzucić na wrzątek. W połowie gotowania dobrze jest dodać do brukselki nieco mleka, które zminimalizuje ilość substancji zawartych w warzywie, a odpowiedzialnych za wypłukiwanie wapnia.

Jak długo gotować mrożoną brukselkę?

Brukselkę gotuje się we wrzątku nie dłużej, niż pięć minut. Czas liczony jest od powtórnego wrzenia wody po wrzuceniu zamarzniętych warzyw. Większość czasu gotujemy brukselkę pod przykryciem, odkrywając ją w trakcie, pod koniec gotowania, na kilkanaście sekund, aby usunąć goryczkę z olejkami eterycznymi. Brukselka jest gotowa, gdy można bez trudu wbić w nią widelec. Nie należy gotować jej zbyt długo, bo stanie się niesmaczna i rozmiękła.

Jak podać ugotowaną brukselkę?

Przed podaniem, a po ugotowaniu odcedzoną brukselkę warto wrzucić do kąpieli szokowej, czyli wody z kostkami lodu – dosłownie na kilkadziesiąt sekund, aby odzyskać jej intensywny kolor. Można podawać ją jako dodatek do dań albo indywidualnie, np. z masłem i bułką tartą.

Jak i ile gotować mrożone brukselki
4.7 (94%) 10 votes

Recent search terms:

  • brukselka mrożona
  • jak ugotować mrożoną brukselkę
  • mrożona brukselka jak zrobic