Jak i ile gotować mrożony groszek

Pomimo tego, iż groch jest jednym z najwcześniej uprawianych roślin przez człowieka, w kuchni zaczęto go przyrządzać dopiero na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą Francuzów.

Na początku, uprawiano go tylko w Indiach i Chinach, lecz gdy tylko trafił do Europy, od razu zrobił wielką karierę i cieszył się uznaniem większości europejczyków. Zielony groszek obfituje w witaminy z grupy B (między innymi B9, czyli kwas foliowy) oraz witaminę A, C, E i K. Oprócz tego zawiera dużo żelaza, a także potas, fosfor, cynk, magnez i wapń (witamina K ułatwia wchłanianie wapnia).

Jak gotować mrożony groszek 

Na początku wyjmujemy groch z zamrażalnika i lekko rozdrabniamy, jeśli zrobiła nam się z niego bryła. Nie należy go jednak do końca rozmrażać. Po rozdrobnieniu wrzucamy go do wrzątku. Dla wzbogacenia smaku oprócz 2 łyżeczek soli możemy dodać 1 łyżeczkę cukru (na 1 litr wody). Jeżeli gotujemy go na puree w połowie gotowania możemy dolać odrobinę mleka, aby uzyskać bardziej kremowy smak. 

Ile gotować mrożony groszek

Czas gotowania zależy od ilości gotowanego groszku oraz od stopnia zamrożenia. Groszek wrzucamy na wrzątek – jak pisałem wyżej. Czas gotowania liczymy od ponownego zagotowania wody. Ze względu na niewielki rozmiar groch gotujemy ok.5-6 min.

Jak podawać mrożony groszek

Groszek jest dość uniwersalny, szczególnie w kuchni polskiej. Możemy go podać jako samodzielną przystawkę, dodatek do sałatki lub puree. Bardzo popularnym sposobem podania groszku jest również groch polany roztopionym masłem lub oliwą i posypany natką pietruszki oraz parmezanem. 

  

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.1 / 5. Ile głosów: 7

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • groszek zielony ile gotować