Soczewica jest rośliną towarzyszącą ludziom od wielu tysięcy lat. Jemy ją na wiele różnych sposobów, jako danie główne i jako dodatek. Jest bogata w substancje odżywcze – zwłaszcza zawiera dużo białka, w 100g ziarna jest go aż 25g. Soczewica czerwona to pozbawiona łuski soczewica brązowa.

Soczewica – przygotowanie przed gotowaniem

Przygotowanie soczewicy do gotowania zależy od jej gatunku. Soczewicę czerwoną i zieloną tylko przepłukujemy pod bieżącą wodą (w żadnym razie nie moczymy). Soczewicę brązową moczymy w zimnej wodzie przez około 5 do 6 godzin.

Jak gotować soczewicę

Soczewicę gotujemy w wodzie w proporcji 1 szklanka soczewicy na 1,5 litra wody. Po zagotowaniu wody wsypujemy soczewicę i dodajemy oliwę, gotujemy przez 15 minut w zależności od docelowej konsystencji. Pod koniec dodajemy łyżkę soli. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na parę minut.

Ile gotować soczewicę

Soczewicę czerwoną gotujemy 15 minut, soczewicę zieloną gotujemy przez 25 minut, a brązową przez 40-45 minut. Pamiętajmy aby gotować pod przykryciem, możemy lekko uchylić pokrywkę. Po ugotowaniu należy ją odcedzić.

Jak podawać soczewicę

Soczewicę możemy dodać do zup lub potrawek warzywnych, zieloną i brązową możemy dodać do sałatek.

Jak i ile gotować soczewicę
5 (100%) 4 votes

Recent search terms:

  • gotowanie soczewicy
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1830 mJDDxhAjTzh7ArLxo3SrxTONZo5-y4h3hqV1Zp14n1pJaM0o4mvccBvCRjzumZH6 8012c198458596969add078d7f0cba82dfe4e819&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • jak gotowac soczewice
  • soczewica brązowa jak gotować