Jak i ile gotować spaghetti

Makaron spaghetti spośród 300 rodzajów jest jednym z najpopularniejszych gatunków makaronu. Do dziś pochodzenie makaronu jest mocno kontrowersyjne. Gdy mówimy spaghetti – myślimy Włochy, jednak z naukowych badań wynika, iż makaron powstał ponad 4000 lat temu w Chinach. Historia opisująca powstanie makaronu mówi, iż na pewnym statku w do ładowni z mąką dostała się woda tworząc ‘’ciasto’’. Po ugotowaniu karmiono tym całą załogę.

Jak przygotować spaghetti przed gotowaniem

Przed gotowaniem spaghetti należy przygotować spory garnek, gdyż na każde 100 gramów makaronu potrzebujemy 1 litr wody. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją (około 1 łyżkę stołową na 5 litrów wody). Czekamy aż woda zacznie wrzeć.

Jak gotować spaghetti

Makaron wrzucamy do garnka bezpośrednio po zagotowaniu wody. Ze względu na to, iż spaghetti jest sztywne i podłużne nie zmieści się od razu w garnku, więc naciskamy go ręką, aby rozmiękł i cały się zanurzył lub wybieramy odpowiednio szeroki garnek.

Ile gotować

Makaron gotujemy bez przykrycia. Jeżeli chcemy ugotować go al dente (lekko twardy) czas wynosi 7 – 9 minut (zależy to od grubości ciasta). Natomiast jeżeli chcemy uzyskać makaron lekko rozgotowany trzymamy go troszkę dłużej, około 9 – 11 minut.

Jak podać spaghetti

Najlepszymi sposobami podawania makaronu jest przyrządzenie go z sosem bolognese lub pesto. Świetnym połączeniem jest również sos serowy jak i boczek i jajko czyli carbonara. Można serwować go z mięsem lub owocami morza. A jak Wy przyrządzacie spaghetti?

Napiszcie w komentarzu!

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ile głosów: 12

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?