Jak i ile gotować szparagi

Szparagi to rodzaj zielonych niskokalorycznych warzyw. Są one pożywne, gdyż zawierają dużą ilość białka. Idealnie sprawdzają się w różnego typu dietach przez swoją nisko kaloryczność. W 100 gramach znajduje się zaledwie 18 kcal szparagów. W Polskich  domach są one rzadko spotykanie, gdyż uchodzą  za luksus. 

Szparagi pochodzą z Afryki, Azji i Europy. W późniejszych latach ich uprawę rozpoczęto również w Ameryce północnej, południowej oraz Australii. Obecnie spotkać je możemy na całym świecie.     

Tego typu warzywa bogate są w takie składniki oraz witaminy jak:

  • kwas foliowy
  • witaminy C, E, A
  • wapń, fosfor oraz potas
  • beta-karoten
  • magnes, sód oraz żelazo

Istnieje bardzo dużo powodów, dla których warto sięgać po tego typu warzywa, są to między innymi:

  • obniżanie poziomu cholesterolu, regulacja ciśnienia oraz poprawa metabolizmu
  • działanie moczopędne, oczyszczanie organizmu, wspomaganie leczenia infekcji druk moczowych
  • witamina E, która wzmacnia układ odpornosciowy
  • zwalczanie wzdęć oraz poprawa trawienia
  • zmniejszenie ryzyka występowania migreny

Szparagi białe czy zielone, jakie wybrać?

Szparagi białe są to pędy rosnące pod ziemią. Są one grube i przed ich ugotowaniem należy obrać je ze skórki, w przeciwnym wypadku będą łykowate podczas jedzenia. Ze względu na to, że posiadają one delikatną konsystencję, polecane są w dietach, w których na początku ich stosowania możemy mieć problemy żołądkowe.  

Szparagi zielone – ze względu na to, że ich wypustki sięgają ponad ziemię, rośliny w procesie fotosyntezy zmieniają swój kolor na zielony. Szparagi zielone są uznawane za najcenniejszą oraz najsmaczniejszą odmianę o wyrazistym smaku. 

O tego typu warzywach warto pamiętać w przypadku ciąży. Są one ważnym składnikiem, ponieważ zawierają one kwas foliowy, który potrzebny jest do prawidłowego rozwoju płodu oraz pozwalają na dostarczenie w naturalny sposób do organizmu kobiety witaminy B9.   

Jak kupować szparagi?

Kolor w przypadku tego typu warzyw ma wpływ na smak, ale w momencie ich zakupu nie jest on tak ważny. Powinniśmy skupić się na tym, aby zakupione szparagi były świeże, o czym będzie świadczyć barwa. Im będzie ona bardziej intensywna, tym nasze warzywa będą bardziej świeże. Warto też dokładnie obejrzeć miejsce cięcia, jeśli jest wysuszone lub brązowe oznacza to, że szparagi są już stare. 

Szparagi – jak je przygotować do gotowania?

Zielone szparagi nie wymagają obierania, a jedynie trzeba od nich odciąć zdrewniałą końcówkę. Natomiast białe szparagi należy obrać z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. 

Szparagi jak gotować?

Szparagi najlepiej smakują, gdy są ugotowane w wodzie. Jednak można je też przygotować na parze lub w piekarniku. Przed ich ugotowaniem należy je bardzo dobrze umyć, gdyż tego typu warzywa rosną w ziemi i mogą posiadać jakieś drobnoustroje, które potem mogą wywołać niechciane bóle żołądkowe. Zielone szparagi gotujemy około 3,4 minuty natomiast białe przez około 7 minut. 

 

  

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?