Jak i ile gotować wątróbkę wołową?

Wątróbka wołowa, mimo że nie każdy ją lubi, należy do najbardziej wartościowych pokarmów. Jest ona bogatym źródłem składników mineralnych: selenu, glikogenu, cynku, miedzi oraz wysoce przyswajalnego żelaza. W składzie wątróbki znajdziemy również m.in. witaminy C, A, D oraz witaminy z grupy B: B2 i B12. Jej zdrowy profil wartości odżywczych dopełniają również kwas foliowy, niacyna oraz kwas pantotenowy. Jeśli chodzi o makroskładniki, to jest ona odpowiednia dla osób dbających o linie, 100 g surowej wątróbki to tylko 135 kalorii. Wartości odżywcze w takiej porcji przedstawiają się następująco: 20 g białka, 4 g węglowodanów oraz 3,5 g. tłuszczów. Ilość cholesterolu w porcji to 275 mg. Wątróbka jest polecana pacjentom chorym na anemię i ma doskonały wpływ na podniesienie parametrów krwi. Jest ona bogata w koenzym Q10 dla serca i cholinę, która ma zbawienny wpływ na mózg.

Jak przygotować wątróbkę przed gotowaniem?

W pierwszej kolejności wątróbkę należy opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie nożem wycinamy twardsze części, naczynia krwionośne, i fragmenty tłuszczu. Bardzo ważnym etapem przygotowania wątróbki do gotowania jest moczenie jej w zimnym mleku. Wystarczającym czasem moczenia jest 3-4 godziny, ale można również zostawić namoczoną do rana w lodówce. Aby dobrać odpowiednią ilość mleka do wagi wątróbki, stosujemy przelicznik 2:1, tj. na 1 kg podrobów trzeba przygotować 2 l. mleka. Proces namaczania wpływa na późniejszą delikatność i soczystość przyrządzonej wątróbki. Bardzo ważne jest posolenie wody w odpowiednim momencie — czyli pod koniec gotowania. Jeśli zrobimy to wcześniej, to wpłynie to negatywnie na twardość wątroby.

Jak i ile gotować wątróbkę?

Pierwszym etapem przyrządzania jest zagotowanie wody. Do wody możemy dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek czy pieprz. Po zagotowaniu do wrzątku wkładamy wątróbkę i przykrywamy garnek pokrywką. Wątróbkę najlepiej jest gotować w kawałkach po około 300-400 g. i wtedy czas gotowania wynosi około 15 minut. Jeśli chcemy ugotować ją w całości, należy liczyć się z czasem gotowania około 40 minut. Czas gotowania jest kluczowy. W trakcie należy sprawdzać widelcem, czy wątróbka nie robi się twarda – wtedy trzeba ja wyciągnąć. Z drugiej strony, jeśli po jej nakłuciu z wnętrza wydobywa się różowy płyn, trzeba ją jeszcze trochę pogotować. Idealnie ugotowana jest miękka i pachnąca.

Propozycje podania wątróbki wołowej

Z prawidłowo ugotowanej wątroby, czyli miękkiej i soczystej można przygotować m.in. pasztety, rozmaite farsze, przekąski i zapiekanki. Doskonale smakuje ona z warzywami gotowanymi na parze, ziemniakami oraz różnymi rodzajami kasz. Bardzo ciekawym dodatkiem, z którym smakuje ona wyśmienicie, są jabłka, ale także papryka i pomidory. Idealnymi kompanami smakowymi są cebula i czosnek. Nieoczywistym sposobem na wykorzystanie tych dobroczynnych podrobów są pyszne i oryginalne sałatki. Zalecaną częstotliwością spożywania tego wartościowego składnika jest 1-2 razy w tygodniu.

Smacznego!

Foto: Marco Verch

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?