Jak jeść sushi

Pytanie może dla niektórych wydawać się dziwne, przecież wiemy jak jeść schabowego, różnego rodzaju pasty włoskie i wiele innych potraw, czym więc różni się sushi? Przede wszystkim pochodzeniem, które determinuje sposób przygotowywania i jedzenia sushi.

Ojczyzną tej rybnej potrawy jest kraj Kwitnącej Wiśni, w którym wielu potrawom towarzyszą określone rytuały. Najlepszym przykładem jest parzenie oraz picie uwielbianej przez Japończyków herbaty. Podobnie jest z sushi, to po prostu rytuał, który trzeba znać, by nie popełnić faux pas. Aby zachować całą kwintesencję smaku do wyroby powinny zostać zastosowane wysokiej jakości składniki do sushi. Dzięki naszemu poradnikowi będziesz czuł się swobodnie w każdej restauracji japońskiej i będziesz wiedział jak jeść sushi.

Co to jest sushi?

To potrawa, której głównym składnikiem są wodorosty, ryż, ryby lub owoce morza czasem z dodatkiem warzyw lub owoców. Początkowo ryż służył do konserwowania ryb, wypełniano nim ich wnętrze i zakopywano w ziemi. Po kilku miesiącach wyciągano ryby a ryż wyrzucano. W XIII w. ryż zaczęto zakwaszać octem ryżowym i spożywać razem z rybą.

Sushi w współczesnej postaci zrodziło się na początku XIX w. W Polsce pierwsze bary i restauracje serwujące sushi pojawiły się w drugiej połowie lat 90-tych ubiegłego wieku i szybko zyskały popularność.

sushi

Rodzaje sushi

Sushi to ogólne określenie dla kilku potraw tworzonych na bazie ryżu, ryb i owoców morza, różnią się nie tylko smakiem, ale także sposobem przygotowania. Najpopularniejsze to:

Futomaki

To klasyka sushi. Na wysuszonych wodorostach nori układany jest ryż, ryby, owoce morza oraz świeże warzywa lub owoce. Futomaki muszą zawierać minimum 4 składniki. Całość następnie rolowana jest przy pomocy specjalnej maty bambusowej. Pokrojone futomaki mają grubość od 1 do 2 cm.

Hosomaki

To bardzo cienkie kawałki maka owiniętego w wodorost i składającego się z ryżu oraz tylko jednego składnika. Najczęściej jest to ryba lub warzywo. Nazwa konkretnego hosomaka pochodzi od składnika głównego:

  • kappmaki – świeży ogórek,
  • sake – łosoś,
  • tekka – tuńczyk,
  • ebi – krewetka,
  • tako – ośmiorniczka,
  • daikon – marynowana rzepa.

Uramaki

Ich charakterystyczną cechą jest wierzchnia warstwa wykonana z ryżu, wodorosty nori, ryba oraz inne dodatki znajdują się w środku. Ryż może być posypany sezamem, szczypiorkiem lub kawiorem. Specjalnym rodzajem uramaków są California Rolls, które nadziewane są awokado, paluszkami krabowymi, węgorzem oraz ogórkiem.

Nigiri

W kształcie nietypowe sushi, ponieważ jest to kulka ryżu. Na jej wierzchu położona jest surowa ryba, owoc morza, awokado. Ryż uzyskuje kształt kuli dzięki dodatkowi pasty wasabi.

Sashimi

Wyjątkowo bez dodatku ryżu. Składa się tylko z ryby i surowych warzyw. Posiada bardzo delikatny smak. Odmianą jest sashimi roll o podobnym składzie, ale zawinięte w papier ryżowy.

Tamagomaki

Wieloskładnikowe sushi zawinięte w omlet japoński.

Jak jeść sushi pałeczkami?

Jedzenie sushi nie jest trudne pod warunkiem, że przestrzega się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim trzeba zapomnieć o sztućcach. Sushi można jeść wyłącznie pałeczkami lub palcami. Niektórym posługiwanie się pałeczkami może wydawać się trudne. W praktyce jednak nie wymaga to specjalnych zdolności manualnych. Wystarczy dwie pałeczki umieścić między kciukiem i palcem wskazującym, palcem środkowym regulujemy odstęp między pałeczkami i dopasowujemy go do wielkości kawałka sushi. Dla dojścia do wprawy można poćwiczyć w domu.

jedzenie sushi pałeczkami

Kelner przed podaniem zestawu sushi zawsze podaje wilgotny ręcznik, który służy do wytarcia palców przed przystąpieniem do jedzenia. I wreszcie dostajemy zamówiony zestaw, a wraz z nim sos sojowy w dzbanku, pastę wasabi z zielonego chrzanu (bardzo ostra) oraz marynowany imbir w kawałkach.

Nigdy nie wolno wlewać sosu sojowego do miseczki w dużych ilościach, wystarczy tylko trochę na samym dnie, w razie konieczności można go zawsze uzupełnić. Nie wolno także mieszać wasabi z sosem sojowym, każdą przyprawę dodajemy osobno. Najpierw kawałki sushi moczymy w sosie sojowym, zawsze od strony ryby, nigdy od strony ryżu. Potem ewentualnie możemy dodać trochę wasabi. Kawałki sushi należy jeść w całości, nie wolno ich dzielić czy gryźć po trochu.

Sushi to najczęściej zestaw kilku jego rodzajów. Japończycy uważają, że warto jeść je w odpowiedniej kolejności, by docenić ich smaki. Należy zacząć od najłagodniejszego sashimi, które pobudza kubki smakowe. W dalszej kolejności jemy różne rodzaje maków i na koniec nigiri. Między poszczególnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir, który oczyszcza kubki smakowe i pozwala cieszyć się kolejnym, bogatszym smakiem. Na koniec należy palce i usta wytrzeć wilgotnym ręcznikiem.

Japończycy do sushi piją tylko zieloną herbatę lub piwo, w Polsce dozwolone są wszystkie napoje.

Podsumujmy – jak się je sushi, by nie popełnić faux pas?

W domu można jeść sushi, odstępując od niektórych zasad, ale w barze lub restauracji serwujących japoński przysmak przestrzeganie rytuału uchroni przed zdziwionymi spojrzeniami innych gości. Najważniejsze jego zasady to:

  • do jedzenia sushi wykorzystujemy tylko pałeczki lub własne palce,
  • sos sojowy nalewamy w małych ilościach,
  • nie mieszamy wasabi z sosem sojowym,
  • w sosie sojowym moczymy tylko rybę,
  • kawałek sushi wkładamy do ust w całości.

I na koniec warto dodać, że jedzenie sushi jest bardzo zdrowe i znacznie mniej kaloryczne niż inne fast foody. Jeden kawałek sushi to zaledwie 20-30 kcal, w zależności od rodzaju.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?