Jaki i ile gotować małże

Małże, znane już od epoki kambru, to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Ich ciało, skryte pomiędzy dwiema złączonymi ze sobą muszlami, składa się z tułowia, czyli worka trzewiowego oraz nogi. Mięczaki te liczą tysiące gatunków, wśród których znajdują się te, z których pozyskuje się cenne perły oraz masę perłową oraz te jadalne jak mule, ostrygi czy przegrzebki. Są organizmami wodnymi występującymi we wszystkich strefach geograficznych. Zamieszkują wody mórz i oceanów, przy czym najczęściej spotkać je można w płytkich i ciepłych morzach. Żyją na powierzchni dna, w strefie przybrzeżnej, zwykle zagrzebane w piasku lub też w korytarzach, które drążą przy użyciu muszli. Prowadzą głównie osiadły tryb życia, przytwierdzając się do podłoża muszlą lub za pomocą bisioru (wiązek jedwabistych nici). Część gatunków porusza się za pomocą nogi bądź pływa na zasadzie odrzutu – zamykając i otwierając muszlę przy jednoczesnym wyrzucie wody z jamy płaszczowej.
Małże są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, którego zawierają więcej niż ryby czy drób. Są niskokaloryczne, niskotłuszczowe oraz niskocholesterolowe. Znajdziemy w nich duże pokłady jodu, potasu, selenu, fluoru, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Ponadto zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3 oraz dużo witamin, takich jak A, D oraz witaminy z grupy B. Z uwagi na powyższe wartości odżywcze zalecane są w profilaktyce miażdżycy, astmy czy reumatoidalnego zapalenia stawów. Wpływają również na regulację układu immunologicznego i biorą udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Jak przygotować małże przed gotowaniem?

Aby małże gotowe były do spożycia, należy je odpowiednio przygotować. Sposobów jest wiele, ale każdy z nich opiera się na ich ugotowaniu, duszeniu lub smażeniu. Mięczaki należy, najpierw dokładnie oczyść. Na początek usuwamy zanieczyszczenia przy pomocy druciaka lub szorstkiej myjki, pozbywając się wszelkich narośli ze skorupek, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwając zanieczyszczenia powstałe z oskrobywania czy też piasek. Należy pamiętać, że skorupa powinna być zamknięta i cała, bez pęknięć. Małże, które są otwarte, należy obstukać (np. o blat) – do spożycia i dalszej obróbki nadają się tylko te, które się zamkną, czyli żywe i jednocześnie świeże.

Jak i ile gotować małże?

Obróbka cieplna małży to proces krótkotrwały. Przedłużenie tego etapu spowoduje, że produkt utraci swój smak oraz nabierze nieprzyjemnej, gumowatej struktury. W trakcie gotowania należy obserwować skorupki – kiedy tylko zaczną się otwierać, oznacza to, że są gotowe.

Jak podawać małże?

Małże mogą być podawane na różne sposoby. Koneserzy gustują w degustacji produktu solo, wyjmując mięczaka z muszli za pomocą widelca i łyżki lub przy pomocy szczypczyków, wykonanych z muszli wcześniej zjedzonego przysmaku. Najczęściej jednak serwuje się małże z rozmaitymi sosami, w towarzystwie chleba czy bagietki oraz białego wina. Popularnym sposobem jest również przygotowanie makaronów czy risotto z dodatkiem małż.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?