Mąka pszenna jej rodzaje i zastosowanie

Niezaprzeczalnie mąka pszenna stanowi jeden z podstawowych składników diety większości z nas. Chrupiący chleb, jeszcze ciepła bułka czy pyszne ciastko na przekąskę to nasza codzienność. I nie zmienia tego popularyzacja innych rodzajów mąk, nawet tych bardziej egzotycznych, jak mąka kukurydziana, grochowa czy kokosowa. Mąka pszenna jest nie do ruszenia, tym samym ma swoje stałe miejsce w kuchennej szafce, do którego sięgamy nie tylko przy okazji robienia wypieków, ale także zasmażek do potraw, zagęszczania sosów i zup czy przygotowywania klusek. Mąka pszenna ma jednak nie jedno oblicze, znasz je wszystkie?

Rodzaje mąk pszennych

Mąka pszenna ma wiele oblicz, które określa się poprzez jej różne typy, zależne od sposobu produkcji mąki z pszenicy. Wpływa on bowiem na jej ostateczny wygląd oraz właściwości, jakimi się charakteryzuje, które są mniej lub bardziej odżywcze. Im wyższa liczba typu mąki, tym wartości odżywczych jest więcej. Poniżej znajdują się podstawowe rodzaje mąk pszennych według ich typu:

  • mąka pszenna tortowa – typ 450 (przede wszystkim do ciast)
  • mąka pszenna poznańska – typ 500 (do klusek i makaronów)
  • mąka pszenna luksusowa – typ 550 (przede wszystkim do pierogów, klusek, makaronów, ciast drożdżowych)
  • mąka pszenna chlebowa – typ 850 (do pieczenia chleba i bułek)
  • mąka pszenna razowa Graham – typ 1850 (do pieczywa typu graham)
  • mąka pszenna razowa – typ 2000 (gruboziarnista mąka z dużą zawartością błonnika)

Warto przyjrzeć się lepiej jednej z wymienionych mąk, którą jest mąka pszenna razowa graham. Jest to bowiem typ mąki odznaczający się szczególnie odżywczym składem, który sprawia, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Mąka pszenna razowa – właściwości i zastosowanie

Tortowa mąka z pszenicy jest poddana rafinacji, która z jednej strony sprawia, że jest ona niezwykle delikatna, i takie są ciasta z niej upieczone, ale z drugiej zostaje ona w ten sposób pozbawiona wielu wartości odżywczych. Natomiast mąka pszenna razowa graham jest mąką z całego ziarna pszenicy, jednak w przeciwieństwie do innych mąk razowych, jest mielona bardzo drobno, dzięki czemu lepiej się ją wyrabia.

W ten sposób zachowane zostają olbrzymie wartości odżywcze zawarte w całym ziarnie pszenicy, wśród nich znajdziemy m. in. źródło witamin z grupy B, cynku, fosforu, wapnia, oczywiście białka i błonnika. Co ważne, mąka pszenna razowa graham ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można używać ją do pieczenia chleba, bułek, spodów do pizzy, a także robienia makaronów czy pierogów.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?