Makaron konjac – 5 powodów, dla których warto włączyć go do codziennej diety

Makaron bez kalorii, do tego bez cukru, bez tłuszczu, bez jajek i bezglutenowy? Brzmi jak kulinarna bajka, ale jest prawdą i właśnie podbija serca wszystkich, którzy chcą być „fit” i zdrowo się odżywiać. Makaron konjac, bo o nim mowa, znany również jako makaron shirataki nie jest żadnym sztucznym tworem. Produkuje się go z mąki konjac, która powstaje z korzenia konjac – rośliny z rodzaju Amorphophallus, uprawianej w Chinach i Japonii. Tak więc jest to produkt w pełni naturalny, bo roślinny i jak się okazuje, również bardzo zdrowy. Na pewno warto włączyć go do swojego menu. Konjac shirataki świetnie sprawdzi się w diecie bez laktozy i bez glutenu, a także w diecie niskotłuszczowej i niskowęglowodanowej. Polecany jest również wegetarianom i weganom.

1. Makaron konjac nie zawiera kalorii, cukru i tłuszczu

Makaron konjac w 97 proc. składa się z wody. Resztę stanowi mąka z bulwy konjac zawierająca sporą ilość błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Co ważne, makaron shirataki praktycznie nie ma węglowodanów, zawiera ich zaledwie 0,5 grama w 100 gramach produktu, dzięki czemu posiada znikomą ilość kalorii – około 6 kcal/100 gramów produktu. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia i strachu, że dieta odchudzająca pójdzie na marne. Dodatkowo zawarty w makaronie glukomannan – błonnik roślinny wchłania dużo wody i tym samym zapewnia uczucie sytości na długi czas, zmniejszając ryzyko podjadania między posiłkami. Jednak to nie wszystko. Shirataki to również makaron bez konserwantów, bez tłuszczu oraz bez cukru. Warto w tym miejscu podkreślić, że produkt jest też wolny od wszelkich sztucznych dodatków – barwników, polepszaczy smaku, itp.

2. Makaron shirataki jest bezglutenowy

Shirataki to makaron bezglutenowy. Nie zawiera żadnych zbóż glutenowych i tym samym może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Polecany jest zarówno osobom z alergią lub nadwrażliwością na gluten, jak również chorującym na celiakię. Doskonale sprawdzi się też w przypadku osób uczulonych na pszenicę oraz wszystkich innych, którzy z różnych powodów zaczęli stosować dietę eliminacyjną.

3. Makaron konjac – źródło witamin i mikroelementów

Makaron konjac jest produktem niskokalorycznym, ale nie jest pozbawiony składników odżywczych. Zawiera cenne witaminy i minerały, tak więc drzemie w nim prawdziwa moc. Przede wszystkim jest źródłem wapnia (około 40-70 mg w 100 gramach), cynku, potasu, miedzi, fosforu, żelaza i magnezu. Zawiera witaminę A, witaminę E, witaminę B1 oraz B6, a także witaminę C oraz D.

4. Makaron shirataki poprawia glikemię i wspomaga redukcję cholesterolu

Najcenniejszym składnikiem makaronu z mąki konjac jest wspomniany wcześniej glukomannan – roślinny błonnik, który nie podlega trawieniu i tym samym od razu przechodzi do jelita grubego, gdzie stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych i przyczynia się do budowania jeszcze silniejszej flory jelitowej. Co więcej błonnik ten poprawia ruchy perystaltyczne jelit i przeciwdziała zaparciom, a także „oczyszcza” układ trawienny z substancji balastowych, zapobiegając m.in. chorobom jelita grubego. Glukomannan posiada również zdolność do poprawy glikemii, a więc stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu może być stosowany wspomagająco przy leczeniu żywieniowym insulinooporności oraz innych form zaburzeń gospodarki węglowodanowej – także cukrzycy. Jest cennym składnikiem dla osób ze zbyt wysokim cholesterolem we krwi, bowiem redukuje stężenie cholesterolu całkowitego, a także poprawia stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL). Glukomannan zawarty w makaronie shirataki pozytywnie wpływa na nasz profil lipidowy i wspomaga ochronę organizmu przed chorobami układu krążenia.

5. Makaron konjac shirataki pasuje do wielu dań

Makaron bez kalorii konjac shirataki nie tylko odznacza się cennymi właściwościami zdrowotnymi, ale także jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu. Przede wszystkim stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego makaronu, ryżu, a nawet ziemniaków. Dzięki temu, że jest bardzo delikatny i neutralny w smaku, doskonale wchłania zapach i smak produktów, z którymi jest przygotowywany. Można go podawać na słodko, słono i pikantnie. Świetnie łączy się z sosami, warzywami, mięsem oraz artykułami wegańskimi, jak np. tofu. Idealnie sprawdza się jako składnik sałatek. Można go piec i podsmażać oraz dodawać do rosołu lub innych zup.

Zdjęcie z https://pyszneeko.pl/

Makaron konjac – gdzie go kupić

Makaron konjac to bez wątpienia prawdziwy hit dietetyczny. W przeciwieństwie jednak do konwencjonalnych produktów „light” jest zdrowy i pożywny. Produkt może być dostępny pod różnymi nazwami, nie tylko jako makaron konjac, ale również makaron shirataki, shirataki diet noodles, makaron bez kalorii lub makaron zero kalorii. Można go kupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Idealnym przykładem jest tu sklep ekologiczny PyszneEko.pl, w którym możesz liczyć nie tylko na profesjonalną obsługę zamówień, ale również błyskawiczną wysyłkę i przede wszystkim niskie ceny. Sklep ekologiczny PyszneEko.pl to sprawdzony sklep, w którym zakupy są czystą przyjemnością!

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?