Najważniejsze zalety piekarnika z funkcją pary, czyli jak upiec domowy chleb i idealne mięso

W nowoczesnych urządzeniach kuchennych bez żadnego trudu udało się połączyć funkcję klasycznego piekarnika z parowarem. Co ciekawe, piekarniki parowe początkowo były przeznaczone dla restauracji oraz hotelowych kuchni, jednak bardzo szybko znalazły miejsce w zwykłych, rodzinnych kuchniach. Co to jest piekarnik parowy? Jak działa? Czy warto go kupować? Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Czym jest i jak działa piekarnik z funkcją pary?

Co to jest piekarnik parowy? To nic innego jak urządzenie łączące funkcje tradycyjnego piekarnika z możliwościami, jakie oferuje nam parowar. Połączenie mocy grzewczej piekarnika oraz ciepła pochodzącego z pary wodnej pozwala na upieczenie nawet wymagających dań, na przykład chleba albo kilkukilogramowej pieczeni. Co ważne, para zatrzymuje zapachy, dzięki czemu można przygotowywać kilka dań w tym samym czasie, np. na jednym poziomie parować brokuły, zaś na drugim filety rybne.

Jak działa piekarnik z funkcją pary?

Piekarnik parowy działa bardzo podobnie jak klasyczny model, przy czym został dodatkowo wyposażony w opcję parowania potraw. Omówmy to na przykładzie urządzeń parowych marki Bosch, jakie można wykorzystać do pieczenia, grillowania, do podgrzewania dań, gotowania na parze lub też wykonywaniu obu tych czynności jednocześnie.

Z jednej strony sprzęt posiada wszystkie cechy tradycyjnego piekarnika, czyli za jego pomocą można opiekać, grillować, piec w opcji grzania dolnej, górnej lub obu grzałek, przygotowywać dania w termoobiegu oraz z różnymi kombinacjami grzania. Urządzenia 8 serii są dodatkowo wyposażone w specjalne programy do pieczenia, dzięki którym możemy wybrać typ przygotowywanego dania i ustawić jego wagę, a sam piekarnik dobierze do tego odpowiedni czas oraz temperaturę pieczenia.

Z drugiej strony mamy do wyboru opcję parowania. W urządzeniu znajduje się specjalny pojemnik na wodę, która zostaje rozprowadzona w całej komorze podczas użytkowania sprzętu. Jednak w zależności od tego, czy jest to piekarnik do zabudowy z parowarem czy też piekarnik do zabudowy z funkcją pary, jego działanie nieco się różni. W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze specjalnym generatorem pary, jaki wtłacza ją do wnętrza i rozprowadza ją po całej komorze, wykorzystując do tego obieg wymuszony. Z kolei piekarnik do zabudowy z funkcją pary serii 8 w bardzo szybkim czasie nagrzewa się do określonej temperatury i dzięki parowaniu statycznemu (zassana woda z pojemnika zostaje rozprowadzona w komorze dzięki obiegowi grawitacyjnemu) oraz pracy grzałek i termoobiegu, zostaje rozniesiona równomiernie po całej komorze. W obu przypadkach termoobieg 4D równomiernie rozprowadza parę na każdym poziomie piekarnika, dzięki czemu mamy przygotowane perfekcyjne pod każdym względem dania i pieczenie.

Reasumując – piekarniki z funkcją pary łączą w sobie funkcję klasycznego piekarnika, mikrofalówki i parowaru.

Zalety piekarnika z funkcją pary

Jakie są zalety pieczenia parowego? Najprościej wyjaśnić to na przykładzie dwóch różnych dań. Podczas pieczenia chleba należy w odpowiednim momencie włączyć opcję parowania, zaś automatycznie wyrzucona para do wnętrza komory sprawi, że skórka chleba stanie się wyjątkowo chrupiąca, a wnętrze będzie miękkie i puszyste. Podobna zasada dotyczy pieczenia mięs – są kruche, delikatne w smaku i jednocześnie nie są suche w środku, ponieważ parowanie w trakcie pieczenia nie pozwala na całkowite usunięcie wody. W efekcie domowa szynka czy też pieczony schab są lekko wilgotne, zachowując w pełni swój smak i aromat.

Jakie są jeszcze zalety piekarnika z funkcją pary? Wystarczy wspomnieć o szybkiej możliwości parowania warzyw, ryb oraz drobiu. W zaledwie kilka minut, bez użycia tłuszczu, możemy przygotować smaczne, sycące oraz zdrowe danie. Jest to szczególnie cenne w przypadku małych dzieci i osób starszych, ale również tych, którzy muszą przestrzegać lekkostrawnej, opartej na dużej ilości owoców i warzyw diecie wątrobowej czy też niskosodowej. Potrawy przygotowywane na parze zachowują swoje wszystkie wartości odżywcze (witaminy i minerały nie są usuwane wraz z gotującą się wodą) i na dodatek używa się do ich przyrządzenia znacznie mniejsze ilości soli i innych przypraw, nie wspominając o braku potrzeby dodawania jakichkolwiek tłuszczów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika z funkcją pary?

Najlepsze urządzenia parowe marki Bosch posiadają specjalne zaawansowane programatory, dzięki których z listy dań wybiera się potrawę i jej wagę, zaś resztę (temperaturę oraz idealny czas pieczenia) podpowie sam piekarnik. Wiele poziomów w komorze piekarnika pozwala na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie, np. parowaniu ryb i warzyw w tym samym czasie. Skąd wiadomo, jakiego programu użyć? Duży wyświetlacz dotykowy TFT ma specjalny pierścień sterujący, który pokazuje wyraźne zdjęcia oraz instrukcje pieczenia.

Bosch dba o jakość swoich urządzeń, ale także o bezpieczeństwo małych dzieci, dlatego ich piekarniki parowe posiadają tak zwany zimny front – podwójne drzwiczki nie przepuszczają gorącego powietrza, co niweluje ryzyko poparzenia się przez małe dzieci. Wybrane modele serii 8 można obsługiwać za pomocą aplikacji Home Connect na smartfonie.

Dodatkowo nie trzeba tracić cennego czasu na czyszczenie urządzeń – funkcja EcoClean Direct ułatwia czyszczenie piekarnika dzięki specjalnej ceramicznej powłoce, która rozbija kropelki tłuszczu zalegające podczas pieczenia i całkowicie je usuwa.

Wybierając urządzenie, warto zwrócić dodatkowo uwagę na moc sprzętu i klasę energetyczną (marka Bosch posiada sprzęt klasy A+), opcję podłączenia termosondy (pozwalającej ustalić temperaturę wewnątrz potrawy, co jest cenne w przypadku wołowych steków) czy też opcję cichego zamykania i delikatnego otwierania drzwi. Oczywiście podstawą jest zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzieci, wyłącznik bezpieczeństwa, wyłącznik kontaktowy drzwi, a także wskaźnik zalegania ciepła. W urządzeniach Bosch znajdziecie te wszystkie rozwiązania i udogodnienia.

Piekarnik parowy – czy warto?

Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak wiele czasu poświęcamy codziennemu gotowaniu. Piekarnik z funkcją pary to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią swój czas i jednocześnie nie idą na kompromis w temacie zdrowego odżywiania.

Czy warto nabyć tego typu urządzenie 2 w 1? Tak, ponieważ jest ono o wiele bardziej uniwersalne niż sam piekarnik. Jeśli chcemy zmienić nawyki żywieniowe i zacząć przygotowywać więcej dań na parze, bo nie opłaca się kupować osobnego parowaru. Piekarnik z funkcją pary zajmuje mniej miejsca, dodatkowo umożliwia przygotowanie o wiele większej liczby dań, ponieważ z jego pomocą możemy piec, grillować, rozmrażać, utrzymywać ciepło dań czy też piec pizzę (piekarniki rozgrzewają się nawet do 270 stopni, zaś sam parowar uzyskuję maksymalnie 120-140 stopni). Jeśli tylko chcemy zaoszczędzić miejsce, to zamiast kupowania mikrofalówki podgrzewającej jedzenie, parowaru i piekarnika, lepiej kupić piekarnik parowy, jaki łączy w sobie te wszystkie funkcje.

Czy takie urządzenia mają jakieś wady? Praktycznie nie ma żadnych, ponieważ ich klasa energetyczna jest bardzo zbliżona do klasycznych piekarników. Za wadę można jedynie uznać konieczność zabudowania, niemniej można dopasować je do każdego stylu kuchni. Bosch oferuje sprzęty parowe w kolorze stali nierdzewnej (do kuchni rustykalnych i klasycznych), polarnej bieli (idealne do białych kuchni i w tych w stylu skandynawskim) oraz wulkanicznej czerni (sprawdzą się w kuchniach industrialnych oraz nowoczesnych). Każdy znajdzie coś dla siebie.

Materiał sponsorowany

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?