Podstawowe informacje o znanych wyrobach naturalnych

Jedzenie to ważna część naszego życia, której nie możemy ominąć. Przez wieki ludzie doskonalili metody przygotowania różnych potraw i wyrobów. Nic dziwnego, że w konkretnych okolicach zaczęły kształtować się specyficzne produkty regionalne. Charakteryzują się niezwykłym smakiem i recepturą, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Niektóre wyroby naturalne nie są spotykane w innych częściach kraju czy świata.

Jak powstają i kiedy kupić oscypki z gór?

Kiedy mówimy o wyrobach regionalnych, to nie możemy nie wspomnieć o takiej pozycji jak oscypki z gór. Ich produkcją zazwyczaj zajmują się bacowie. Niezbędnym składnikiem tego wyjątkowego sera jest mleko pochodzenia owczego. Następnie dodaje się specjalnego składnika tzw. klagi, dzięki któremu powstaje masa serowa. Kolejnym korkiem jest ugniecenie i zamoczenie oscypka w solance. Ostatnim etapem jest wędzenie. Oryginalnie wyrobiony oscypek można znaleźć np. na Podhalu.

Najlepszą porą do kupowania sera jest okres między majem a wrześniem. W tym czasie owce dają najwięcej mleka. W innych miesiącach musimy być gotowi na to, że produkt, który dostaniemy, nie będzie prawdziwym oscypkiem. Będzie to wyrób, który próbuje się upodobnić do oryginału, ale podstawą do wyrobienia jest zwykłe krowie mleko. Z pewnością smak nie będzie taki sam.

Jak powstają i kiedy kupić miody naturalne?

Miody naturalne są niezwykle cenione ze względu na swoje bogactwo aromatów i smaków. Można wyczuć nawet 800 różnych rodzajów, czyli więcej niż spotyka się w winie. Ich produkcja sama w sobie jest niezwykła.

Wszystko rozpoczyna się od roślin, które wydzielają nektar. To niezbędny składnik do produkcji miodu. Zbierają go pszczoły, jednocześnie zapylając przy tym kwiaty. Po znalezieniu cennej substancji pszczoła zwiadowca powiadamia cały ul, gdzie ją znalazł. Owady gromadzą nektar w specjalnych plastrach. Kiedy mają go pod dostatkiem, zalepiają komory woskiem. W ten sposób nektar jest zabezpieczony przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi. Następnie bartnik zbiera całe plastry i poddaje je specjalnej obróbce, żeby można było je podać do spożycia.