Właściwości i zastosowanie nasion chia w kuchni

Popularnym produktem zaliczanym do zdrowej żywności są nasiona chia, cenione przede wszystkim ze względu na swoje cenne właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. Obecnie są już powszechnie dostępne, można kupić je w niemalże każdym znanym dyskoncie spożywczym. Jak najbardziej warto się zainteresować tymi niewielkimi nasionkami, gdyż kryje się w nich bogactwo witamin, kwasów tłuszczonych, minerałów, antyoksydantów i wiele więcej.

Jakie właściwości mają nasiona chia?

W nasionach chia znajduje się ogromna ilość kwasów omega-3. Są one skarbnicą wapnia, zawierają nawet żelazo. Nie brakuje w nich pełnowartościowego białka, potasu, błonnika pokarmowego, magnezu, fosforu i szeregu innych cennych substancji odżywczych. Okazuje się, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, poprawia pamięć, przeciwdziała stanom depresyjnym, zapobiega schorzeniom serca i nadciśnieniu. Warto po nie sięgać w przypadku problemów trawiennych, gdyż obfitują w błonnik pokarmowy, pobudzają perystaltykę jelit. Zapobiegają również rozwojowi cukrzycy typu II, pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów i zachować smukłą sylwetkę.

Poznaj smaczne nasiona chia – przepisy

Nasiona chia zastosowanie w kuchni mają szerokie. Można wykorzystać je na wiele sposobów, tworząc różne wariacje smakowe. Olejznatury.pl oferuje nasiona chia wraz z pomysłami na ich wykorzystanie. Popularne jest dodawanie ich do koktajli, gdyż nasionka pęcznieją, dzięki czemu napój staje się gęstszy i bardziej sycący. Będzie to smaczny sposób na dostarczenie organizmowi większej ilości błonnika pokarmowego. Zmielone nasionka mogą być alternatywą dla bułki tartej. Można je dodać do ciasta naleśnikowego, placków, jogurtu czy musli. Nasiona chia wspaniale sprawdzają się w roli zagęstnika do owsianki ze względu na swoje właściwości żelujące. Można z nich wyczarować nawet wyborny dżem z dowolnie wybranych owoców – wystarczy poddusić je na ogniu z niewielką ilością wody, dodać trochę cukru i soku cytrynowego, a na koniec wrzucić zmielone nasiona chia i wymieszać wszystko.

Małe nasionka chia mogą stanowić posypkę do sałatek, kanapek, różnych past. Można je zmielić i wykorzystać jako mąkę i użyć do zrobienia różnych wypieków. Zastąpi też jajka – wystarczy zmieszać zmielone nasiona z wodą w proporcji 1:3. Nasiona chia mogą stanowić bazę dla deseru, szczególnie w przypadku serników na zimno, w połączeniu z galaretką i owocami. Można zrobić domowe batony z chia, dodając różne bakalie i kakao. Popularny jest pudding z chia na bazie mleka kokosowego i dowolnych dodatków. Wystarczy zalać nasiona płynem, dodać przykładowo owoce, po czym odstawić do lodówki, aż deser zwiększy swoją objętość i stanie się gęstszy.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?