Zdrowe śniadanie dla wegan – sprawdzone pomysły na szybkie dania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety rano bardzo często się spieszymy i przez to trudno znaleźć nam czas, aby przygotować sobie pełnowartościowy posiłek. Jak zrobić szybkie, ale jednocześnie zdrowe i sycące śniadanie wegańskie? Sprawdź nasze pomysły i spraw, że Twój poranek będzie o wiele łatwiejszy. Pożywne śniadanie, które dostarczy Ci odpowiednią dawkę energii i witamin na pewno sprawi, że cały Twój dzień będzie lepszy!

Wegańskie wariacje na temat klasycznych śniadań

Dieta wegańska może wydawać się sporym utrudnieniem w przygotowaniu smacznego i jednocześnie pożywnego śniadania, które zapewni siłę na wykonanie wszystkich porannych obowiązków. Wbrew pozorom nie jest to jednak wcale takie trudne. Osoby, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego, bez większych problemów mogą przygotować klasyczne śniadanie, wykorzystując do niego roślinne zamienniki. Idealnym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest tofucznica. Roślinna wersja klasycznej jajecznicy wykonana z tofu i z dodatkiem płatków drożdżowych jest naprawdę pożywna i smaczna, a także szybka do przygotowania. Można zrobić ją z dodatkiem kurek, szczypiorku lub wegańskiego sera. Obok na talerzu warto podać kromkę chleba z wegańską pastą gryczaną.

Sposobem na szybkie i pełnowartościowe śniadanie jest także przygotowanie zdrowego koktajlu warzywno-owocowego. Garść świeżego szpinaku, odrobina surowego buraka, marchewka, gruszka oraz banan to świetna kompozycja smaków i witamin, którą wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Tym sposobem otrzymasz pożywny koktajl, który można wypić nawet w drodze do pracy, gdy zabraknie Ci czasu, aby usiąść w domu. Gdy bardzo spieszysz się rano przed pracą, uczelnią lub innymi codziennymi obowiązkami, to dobrym pomysłem na śniadanie na szybko będą też kanapki z pełnoziarnistego chleba z bio humusem lub inną pastą warzywną oraz z plasterkiem pomidora lub odrobiną kiszonego buraka.

Osłodź swój dzień pysznym śniadaniem na słodko

Weganie wbrew pozorom wcale nie muszą rezygnować z klasycznych śniadaniowych potraw. Szeroka dostępność roślinnych zamienników dla nabiału, mięsa i innych produktów odzwierzęcych sprawia, że bez najmniejszego problemu można stworzyć pyszne wegańskie śniadanie na wytrawnie lub na słodko. Jeśli akurat masz ochotę na ten drugi wariant, to na śniadanie sprawdzi się wegańska owsianka na mleku ryżowym lub sojowym. Możesz dodać do niej migdały lub podawać ją z bananem i bio masłem orzechowym. Takie śniadanie dostarcza naprawdę dużej dawki energii i jest naprawdę pyszne!

Alternatywą dla owsianki może być także jaglanka na mleku owsianym lub przygotowane na szybko placuszki z roślinnego jogurtu z owocami. W dni, w które masz zdecydowanie więcej czasu, możesz pokusić się o przygotowanie wegańskich pancakes, które świetnie smakują podawane zarówno z syropem klonowym, jak i z masłem orzechowym i owocami. Możesz także ubić gęstą część mleczka kokosowego, aby uzyskać do nich roślinną bitą śmietanę. Pancakes roślinne przypadną do gustu każdemu, nawet największym miłośnikom klasycznego wariantu tego dania.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ile głosów: 0

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?