Zdrowe tłuszcze: produkty, które korzystnie wpłyną na Twój układ nerwowy

Tłuszcze to składnik odżywczy niezbędny dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak pamiętać, że istnieją tłuszcze zdrowe oraz niezdrowe – dlatego należy uważnie dobierać produkty, które nam ich dostarczają.

Z tekstu dowiesz się:

  • jaką rolę odgrywają tłuszcze w funkcjonowaniu organizmu człowieka,
  • czym są tłuszcze nasycone i nienasycone,
  • jakie są najlepsze i najzdrowsze źródła tłuszczu w diecie.

Tłuszcze są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są one kluczowym źródłem energii, niezbędnej do życia, wykonywania codziennych zajęć, pracy zawodowej itp. Tłuszcze dostarczają organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E oraz K. Są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, biorą udział w wielu procesach chemicznych. Ważne jednak, by spożywać ich odpowiednią ilość i wybierać zdrowy tłuszcz.

Tłuszcze nasycone – co trzeba o nich wiedzieć?

Tłuszcz nasycony znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, nabiale, smalcu, twardych margarynach, a także niektórych olejach, takich jak utwardzony olej palmowy oraz utwardzony olej kokosowy. Niezdrowy wpływ tego typu tłuszczów na organizm polega na tym, że powodują one wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi, co znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej oraz związanych z nią zawałów serca i udarów mózgu.

Oczywiście nie oznacza to, że tłuszcze zwierzęce trzeba całkowicie wykluczyć z diety. Mięso jest przecież ważnym źródłem żelaza i wielu witamin, a nabiał jest bogaty w dobrze przyswajalne białko. Takie produkty trzeba jeść, ale z umiarem. Zupełnie wykluczyć z diety warto za to np. sztuczne utwardzane margaryny czy smalec.

Które tłuszcze są zdrowe? Nienasycone!

Przeciwieństwem tłuszczów nasyconych są tłuszcze nienasycone – jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 obniżają one poziom triglicerydów we krwi, pomagają regulować ciśnienie tętnicze, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, mają pozytywny wpływ na pracę serca oraz całego układu krążenia. Produkty bogate w tłuszcze nienasycone to przede wszystkim oleje roślinne – słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany oraz oliwa z oliwek. Jeśli więc chcemy wybrać dobry tłuszcz do smażenia, zamiast smalcu zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Zdrowe tłuszcze – produkty, które warto włączyć do diety

Tłuszcze to istotny składnik diety – warto jednak sięgać po żywność będącą źródłem tłuszczów nienasyconych. Jakie produkty, oprócz olejów roślinnych, warto więc uwzględnić w codziennym jadłospisie?

  • Ryby – zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, śledź czy tuńczyk, są bogatym źródłem kwasów omega-3.
  • Awokado – obok nienasyconych kwasów tłuszczowych, owoc ten jest bogatym źródłem żelaza, fosforu, potasu i witaminy E.
  • Nasiona – takie jak pestki słonecznika, pestki dyni czy ziarna sezamu, które są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Orzechy – włoskie, laskowe czy nerkowce również zawierają w sobie spore ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych.
  • Siemię lniane – zawiera ilości kwasów tłuszczowych omega-3 podobne do ryb morskich.

Jak widać, tłuszczów w diecie nie trzeba unikać całkowicie – warto jednak sięgać po produkty, które zawierają ich zdrowe rodzaje. W skomponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety pomóc też może dietetyk medyczny. Warto zgłosić się do takiego specjalisty, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, redukcji masy ciała czy dopasowaniu indywidualnego jadłospisu.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?