Bezglutenowe słodycze – sprawdź, po które z nich warto sięgnąć!

Nietolerancja glutenu bynajmniej nie oznacza konieczności rezygnowania z pałaszowania słodkich przysmaków. Sklepowe półki uginają się od oferty skierowanej do osób cierpiących na celiakię. Bezglutenowe słodycze można też przygotować samemu, bez szkodliwych konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

Takie można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Bezglutenowe słodycze są w zasięgu ręki – sprawdź, po które z nich warto sięgnąć!

Bezglutenowe słodycze w sklepach

Osoby, które nie tolerują białka pszennego, czy też pragnące jeść zdrowiej i unikające glutenu, mogą znaleźć odpowiednie dla siebie łakocie w sklepach ze zdrową żywnością. Czekolady, czekoladki, cukierki, a nawet batony czy ciasteczka, wypiekane z mąk bezglutenowych kuszą wyglądem. Jednak, przed sięgnięciem po nie i włożeniem do realnego, czy wirtualnego koszyka, warto dokładnie sprawdzić ich skład. Jak wiadomo „diabeł tkwi w szczegółach”. Całkowicie bezpieczne, natomiast, są suszone owoce, czy chipsy z owoców i warzyw.  Te naturalne nie zawierają glutenu. W przypadku kupowanych w supermarketach należy uważnie czytać informację o możliwych zanieczyszczeniach – podobnie jak w przypadku gotowych słodyczy bezglutenowych, mogą się tu trafić niemiłe niespodzianki. Pół biedy, kiedy trafią na osobę, które chce ograniczyć gluten w diecie, ze względów zdrowotnych. Gorzej, kiedy będzie ona uczulona na ten składnik. Rozwiązaniem bezpiecznym są domowe wypieki i desery.

Bezglutenowe słodycze własnej roboty

Pragnąc zdrowych i bezpiecznych przekąsek, bez dodatku szkodliwej chemii, najbezpieczniej jest zakasać rękawy i przygotować je samemu. Możliwości jest wiele, od banalnie prostych deserów, z których wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko, aż po wypieki z użyciem mąki kukurydzianej, ryżowej, kokosowej, daktylowej, czy jednej z pozostałego szeregu wielu niezawierających szkodliwego białka. Tu można wybierać spośród przepisów na domowe lody, chałwę, czy superczekoladowe ciasto z fasoli z dodatkiem bakalii. Jedną z pysznych i zdrowych przekąsek bezglutenowych są banalnie proste w przygotowaniu kulki mocy. Nie wymagają żadnych umiejętności, są tanie i szybkie w produkcji. Do ich wykonania potrzebne będą:

  • 2 szklanki daktylu bez pestek
  • 1 szklanka sparzonych migdałów
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • trzy łyżki nasion chia
  • dwie łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka kakao

Wszystkie składniki, poza wiórkami kokosowymi należy zblendować na gładką masę. Z powstałej uformować kulki wielkości, mniej więcej orzecha włoskiego. Powstałe kulki mocy obtoczyć w wiórkach i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Samo zdrowie, bez krztyny glutenu, czy szkodliwych konserwantów. Bezglutenowe słodycze od sklep-zdrowia.eu w zasięgu ręki i bez cukru – smak pochodzi wyłącznie od naturalnych składników. Przepis można dowolnie modyfikować, pamiętając jednak, że daktyle powinny być jego podstawą, ze względu na swoje właściwości sklejające.

Bezglutenowe słodycze i przekąski

Osoby, które nawet na myśl o zrobieniu tak prostego przysmaku, jak kulki mocy, bledną, mogą wybierać spośród szerokiej oferty przekąsek i słodyczy bezglutenowych, oferowanych przez sklepy. Można w nich znaleźć zarówno wypieki, jak i czekoladę w różnych wersjach, a także gotowe desery. Zawsze jednak należy sprawdzić, o czym pisaliśmy wyżej, czy nie zawierają zanieczyszczeń powstałych  w procesie produkcji, które mogą silnie uczulać osoby wrażliwe.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?