Ciasto bez cukru – jak je przygotować?

Deser nie zawsze musi być naszpikowaną cukrem bombą kaloryczną. To, że pozbawione słodkiego białego dodatku łakocie mogą smakować wybornie, udowadniają coraz popularniejsze ciasta bez cukru. Poniżej podpowiadamy, jakich zamienników nie do końca zdrowej domieszki szukać oraz jak przyrządzić bezcukrowy wypiek.

Zdrowe zamienniki cukru

Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych i choć sam w sobie nie jest zły, jego nadmiar negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, powodując m.in. wzrost stężenia glukozy we krwi czy przewlekłe zaburzenia trawienia. Warto więc dokładnie czytać składy kupowanych artykułów, a w kuchni stawiać na zdrowsze zamienniki cukru, takie jak:

  • ksylitol (uzyskiwany z drzewa brzozy, niefermentujący w żołądku) ,
  • stewię (pochodzącą z Paragwaju z rośliny o tej samej nazwie),
  • owoce (do dosłodzenia świetnie sprawdzi się np. banan lub ananas),
  • syrop klonowy (pozyskiwany z soku klonowego).

Przygotowanie do pieczenia

Przed robieniem pysznego ciasta bez cukru potrzebne będą zakupy. Przede wszystkim warto dokładnie czytać etykiety składników – niekiedy nawet w tych niepozornych produktach, np. jogurcie naturalnym, może „czaić się” cukier.

Rada: Zapoznaj się ze składami wybieranych dodatków do ciast i zawsze wybieraj wyroby uznanych producentów. Ze względu na to, że coraz więcej osób rezygnuje z cukru, w sklepach można znaleźć wiele „zdrowszych” odmian smakołyków (np. masła orzechowe od http://www.primavika.pl/category/masla-orzechowe, które pozbawione są nie tylko cukru, ale także soli).

Rada: Jeśli chcesz zaoszczędzić kolejne kalorie, to zwróć uwagę również na… formy do pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem będą te silikonowe, które nie wymagają dodatkowego natłuszczania!

Przepis na sernik bez cukru

Receptur na smakowite wypieki bez cukru jest naprawdę sporo i co ciekawe, nie są to tylko te dietetyczne. Bez użycia tego składnika można przygotować również tradycyjne, dobrze znane od pokoleń ciasta. Jednym z nich jest sernik, który wybornie smakuje z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik bez cukru z masłem orzechowym

Składniki:

  • 250 g masła orzechowego (oczywiście tego bez cukru),
  • 4 jajka,
  • 1 kg dokładnie zmielonego twarogu,
  • 200 ml mleczka kokosowego lub 150 ml śmietanki 30% (uwaga na skład!),
  • 200 g ksylitolu lub stewii (w kryształkach),
  • do dekoracji: garść orzechów + tabliczka czekolady słodzonej którymś ze zdrowych zamienników cukru.

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka utrzeć z ksylitolem (lub stewią).

Krok 2

Do masy stopniowo dodawać twaróg i masło orzechowe, cały czas miksując całość.

Krok 3

Gdy wszystko będzie w miarę jednolite, przelać śmietankę lub mleczko kokosowe, mieszając na gładko.

Krok 4

Tak przygotowane ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez co najmniej godzinę.

Krok 5

Pod koniec wypiekania całość posypać posiekanymi kawałkami czekolady i orzechami.

Materiał sponsorowany

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?