Mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie porzucenia kurczaków i schabowych, czasami zastanawiają się – co w ogóle jedzą Ci wegetarianie. Do głowy być może nie przychodzi im nawet, że przecież weganie jedzą jeszcze mniej z tego, co znajduje się na ich talerzach. Bo przecież odrzucają nie tylko mięsa i ryby, ale też jajka, nabiał i inne produkty odzwierzęce. W takim razie co jedzą weganie?
Warzywa, to oczywiste
Dieta wegańska opiera się na tym, co często znajduje się bardzo rzadko na talerzach osób zajadających się mięsem. Na tym, co jest dla wielu jedynie dodatkiem do kotleta lub kanapki z szynką. Warzywa, bo to właśnie o nich mowa, stanowią główne źródło energii, minerałów i witamin w diecie wegańskiej. I jeśli wydaje Ci się, że to za mało, pomyśl raz jeszcze. Przecież to osławione białko znajduje się nie tylko w mięsie i nabiale, ale również w roślinach. I jest go tam całe mnóstwo – wystarczająco nawet dla sportowców, którzy budują swoje mięśnie na ogromnych ilościach białka. A witaminy, minerały? To oczywiste, że jest ich więcej w warzywach, niż w szyneczce na kanapce. Nie musisz się więc martwić o niedobory u wegan – oni wiedzą, jak sobie radzić.
Nasiona, pestki i orzechy
To ważne źródło nie tylko białka, ale przede wszystkim kwasów tłuszczowych. Tych zdrowych, wielonienasyconych, które powinny stanowić istotny element naszej diety. Niestety u wielu osób kwasy tłuszczowe w diecie są przede wszystkim nasycone, a zatem odpowiadające za choroby serca, miażdżycę, zapychanie się żył. U wegan, właśnie dzięki spożywaniu dużych ilości pestek, nasion i orzechów, które stanowią dodatki do posiłków, ilość przyswajanych tłuszczów nasyconych jest znacznie mniejsza. Z tych produktów robić można nie tylko ciasta, ale również mąkę, panierkę czy nawet sery. Nietrudno jest włączyć je do diety, bo można po prostu zajadać się nimi w formie przekąski. Tak jest i smacznie, i zdrowo.
Zboża!
Zboża i kasze to naprawdę niezwykle istotny element każdej diety, jednak tej roślinnej przede wszystkim. Zboże jest nie tylko podstawą wypieków, takich jak chleb, bułki i ciasta. To przede wszystkim fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu jelita mogą działać sprawnie każdego dnia. A przecież wszyscy wiemy, że zdrowe jelita to zdrowy cały organizm. Już zwykła mąka może przyczynić się do lepszej diety – wystarczy wybrać tę pełnoziarnistą zamiast białej. To dodatkowe witaminy i minerały dla Twojego organizmu. Weganie, którzy we wszystkich posiłkach zbierają te dobre elementy, tworząc z nich zdrową układankę, doskonale o tym wiedzą. A kasze? To kolejny produkt, którego nie może zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie wegańskiej. Chociażby dlatego, że są one bogate w białko! Widzisz? Znalezienie białka w diecie roślinnej wcale nie jest tak trudne, jak twierdzą niektórzy.
Co jedzą weganie? Same pyszności! Tak naprawdę niewiele trzeba, by uniknąć niedoborów i jeść zdrowo. Jeśli jednak obawiasz się, że akurat Tobie się to nie uda, zawsze możesz postawić na catering wegański. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z dietą roślinną.
Artykuł sponsorowany.