Dla wegan lub osób nietolerujących laktozy mleko sojowe jest błogosławieństwem. Ten bezmleczny napój jest wytwarzany wyłącznie z soi i jest źródłem wielu korzyści zdrowotnych. Ważne jest, aby bliżej się im przyjrzeć. Od otyłości po nadciśnienie, napój sojowy może mieć korzystny wpływ na wiele problemów zdrowotnych.
Czym dokładnie jest mleko sojowe?
Mleko sojowe, a właściwie napój sojowy, to napój pochodzenia roślinnego, często spożywany jako alternatywa dla mleka. Jest wytwarzany z nasion soi, a wiele marek wzmacnia mleko sojowe witaminami i minerałami, takimi jak witamina D i wapń. Mleko sojowe oferuje różnorodność kulinarną, kremową konsystencję i wiele składników odżywczych, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Soja i produkty z niej pochodzące są zazwyczaj bogate w białko, błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają również izoflawony sojowe, które oferują różnorodne korzyści zdrowotne.
Dlaczego mleko sojowe zamiast mleka krowiego?
Jest wiele powodów, dla których możesz sięgnąć po mleko sojowe. Możesz nie lubić smaku mleka krowiego lub woleć mleko sojowe od innych alternatyw dla zwykłego mleka. Możesz też unikać nabiału z różnych powodów, czy to ze względu na zdrowie, czy próbę utraty wagi.
Niektórzy ludzie nie tolerują również laktozy, co oznacza, że mają problemy z trawieniem cukru zwanego laktozą, który jest węglowodanem znajdującym się w mleku krowim. Spożywanie mleka krowiego może u takich osób prowadzić do różnych nieprzyjemnych żołądkowo-jelitowych skutków ubocznych. W tym przypadku picie mleka roślinnego, takiego jak napój sojowy, jest mądrym wyborem.
Korzyści zdrowotne napojów sojowych
Mleko sojowe jest bogate w błonnik, który ma znaczący wpływ na BMI i dobry poziom cholesterolu. Wiadomo, że napój sojowy pomaga przy otyłości i nadciśnieniu. Połączenie mleka sojowego z dietą niskotłuszczową i niektórymi białkami sojowymi może pomóc w pozbyciu się otyłości przy jednoczesnym utrzymaniu masy mięśniowej. Soja to produkt, który poprawia dobry poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca.
Mleko sojowe poprawia poziom lipidów w osoczu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jest bogate w witaminy, minerały i tłuszcze, które razem sprzyjają zdrowiu serca. Napój sojowy w połączeniu z dietą bogatą w białko może mieć dobry wpływ na włosy. Może stymulować lepszy ich wzrost, poprawiając jednocześnie ich wygląd. Mleko sojowe może mieć również korzystny wpływ na włosy puszące się i trudne do ułożenia.
Jest bogate w wapń i nie trzeba wyjaśniać, dlaczego może być korzystne dla kości. Zawartość wapnia w tym napoju sprzyja zdrowiu kości, utrzymując je mocniejsze, zachowując ich strukturę w nienaruszonym stanie, a tym samym zmniejszając ryzyko złamań.
Mleko sojowe może poprawić nastrój. Zawiera witaminę B6 i kompleks witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na poprawę nastroju. Poza tym mleko sojowe jest bogate w magnez, który uwalnia w organizmie serotoninę, która działa przeciwdepresyjnie.