Owoce morza to narodowy przysmak Francuzów. Skorupiaki i mięczaki morskie coraz częściej goszczą także na talerzach Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów. Dania z owoców morza wyglądają efektownie, dobrze smakują i są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Frutti di mare
Owoce morza (z włoskiego frutti di mare) to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, które są podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejszymi owocami morza pozostają krewetki i ostrygi, jednak ta kategoria produktów obejmuje znacznie więcej przysmaków.
Podział owoców morza
Skorupiaki
- nazwa pochodzi od skorupy, która pokrywa ich ciało,
- do tej grupy należą: homary, langusty, homarce, krewetki i kraby.
Mięczaki (małże)
- schowane w muszli,
- do tej grupy należą: ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki.
Ślimaki
- do jadalnych gatunków ślimaków należą: uchowiec, trąbik i pobrzeżka.
Głowonogi
- nie mają pancerza,
- należą do nich: mątwy, ośmiornice i kałamarnice.
Wartość odżywcza owoców morza
Podobnie jak ryby, owoce morza są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz jodu, wapnia, selenu, cynku i fluoru. Jod to pierwiastek niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, a wapń i fluor wpływają korzystnie na kości i zęby. Selen ma działanie przeciwnowotworowe, z kolei cynk wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa popęd płciowy. Najwięcej cynku znajdziesz w ostrygach – dlatego to właśnie te małże cieszą się mianem najlepszego afrodyzjaku. Frutti di mare to także cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Owoce morza zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso (wyjątkiem jest kawior). Należą do produktów niskokalorycznych, dlatego mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej oraz z problemami sercowo-naczyniowymi. Owoców morza nie powinny spożywać małe dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Dieta z owocami morza
Pyszne posiłki z owoców morza zjesz nie tylko w dobrych restauracjach. Obecnie oferta sklepów spożywczych jest tak szeroka, że bez problemu przyrządzisz takie danie w domu. Frutti di mare dostępne są głównie w konserwach (w zalewie naturalnej lub w różnych sosach) oraz w formie mrożonek. Sprzedaż żywych ostryg czy homarów umożliwiają jak na razie tylko sklepy specjalistyczne. Owoce morza można gotować, dusić, piec i smażyć. Największą popularnością wśród Polaków cieszą się krewetki (jako dodatek do makaronów, zup i omletów), kalmary (idealne do smażenia w głębokim tłuszczu) i małże (składnik zup oraz sałatek).
Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, a chcesz posmakować dań kuchni śródziemnomorskiej, być może zainteresuje Cię oferta Maczfit – dieta pudełkowa Trójmiasto. W oferowanym przez firmę menu znajdziesz szeroki wybór dań, w tym propozycje pełne pysznych darów morza. Dieta pudełkowa Trójmiasto to także atrakcyjne zniżki. Wpisując przy zamówieniu kod CATTRO5, otrzymasz 5% rabat na swoje zakupy. Kod ważny jest do 31 stycznia 2021 roku.