Dlaczego warto jeść owoce morza?

Owoce morza to narodowy przysmak Francuzów. Skorupiaki i mięczaki morskie coraz częściej goszczą także na talerzach Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów. Dania z owoców morza wyglądają efektownie, dobrze smakują i są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Frutti di mare

Owoce morza (z włoskiego frutti di mare) to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, które są podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejszymi owocami morza pozostają krewetki i ostrygi, jednak ta kategoria produktów obejmuje znacznie więcej przysmaków.

Podział owoców morza

Skorupiaki

  • nazwa pochodzi od skorupy, która pokrywa ich ciało,
  • do tej grupy należą: homary, langusty, homarce, krewetki i kraby.

Mięczaki (małże)

  • schowane w muszli,
  • do tej grupy należą: ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki.

Ślimaki

  • do jadalnych gatunków ślimaków należą: uchowiec, trąbik i pobrzeżka.

Głowonogi

  • nie mają pancerza,
  • należą do nich: mątwy, ośmiornice i kałamarnice.

Wartość odżywcza owoców morza

Podobnie jak ryby, owoce morza są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz jodu, wapnia, selenu, cynku i fluoru. Jod to pierwiastek niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, a wapń i fluor wpływają korzystnie na kości i zęby. Selen ma działanie przeciwnowotworowe, z kolei cynk wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa popęd płciowy. Najwięcej cynku znajdziesz w ostrygach – dlatego to właśnie te małże cieszą się mianem najlepszego afrodyzjaku. Frutti di mare to także cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Owoce morza zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso (wyjątkiem jest kawior). Należą do produktów niskokalorycznych, dlatego mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej oraz z problemami sercowo-naczyniowymi. Owoców morza nie powinny spożywać małe dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dieta z owocami morza

Pyszne posiłki z owoców morza zjesz nie tylko w dobrych restauracjach. Obecnie oferta sklepów spożywczych jest tak szeroka, że bez problemu przyrządzisz takie danie w domu. Frutti di mare dostępne są głównie w konserwach (w zalewie naturalnej lub w różnych sosach) oraz w formie mrożonek. Sprzedaż żywych ostryg czy homarów umożliwiają jak na razie tylko sklepy specjalistyczne. Owoce morza można gotować, dusić, piec i smażyć. Największą popularnością wśród Polaków cieszą się krewetki (jako dodatek do makaronów, zup i omletów), kalmary (idealne do smażenia w głębokim tłuszczu) i małże (składnik zup oraz sałatek).

Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, a chcesz posmakować dań kuchni śródziemnomorskiej, być może zainteresuje Cię oferta Maczfit – dieta pudełkowa Trójmiasto. W oferowanym przez firmę menu znajdziesz szeroki wybór dań, w tym propozycje pełne pysznych darów morza. Dieta pudełkowa Trójmiasto to także atrakcyjne zniżki. Wpisując przy zamówieniu kod CATTRO5, otrzymasz 5% rabat na swoje zakupy. Kod ważny jest do 31 stycznia 2021 roku.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?