Flat white: jaka to kawa? Jak zrobić najlepszą?

Wielbiciele ciemnego, aromatycznego napoju chętnie sięgają po nowe kawowe smaki. Szczególnie że z ekspresami ciśnieniowymi DeLonghi jest to wyjątkowo proste! Na jaką kawę się zdecydować, jeżeli potrzebujemy silnego zastrzyku energii, ale jednocześnie uwielbiamy smak mleka? Świetnym wyborem będzie flat white. Co wyróżnia tę kawę na tle innych? Jak ją przygotować?

Flat white – co to za kawa? Skąd się wzięła?

Pierwsze wzmianki na temat tego napoju pojawiły się w Australii i Nowej Zelandii na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych zeszłego stulecia. Właśnie w tych regionach świata powstała flat white i nadal jest tam najpopularniejszym typem kawy.

Nazwa napoju pochodzi z języka angielskiego i oznacza „białą płaską”. Kiedy przyjrzymy się bliżej flat white, zrozumiemy, czemu określa się ją w taki sposób. Tę kawę przygotowuje się z podwójnego espresso, do którego wlewa się lekko spienione, pełnotłuste mleko. Charakterystyczną cechą flat white jest to, że mleczna warstwa jest dość płaska i nie tworzy takiej puszystej chmurki jak np. w latte. Ten napój podaje się zwykle w sporej filiżance albo po prostu w kubku.

Cappuccino, latte czy flat white – czym się różnią?

Coraz więcej kawiarni wprowadza do swojego menu kawę flat white. Czy ten napój ma szansę pobić swoją popularnością cappuccino lub latte? Czym różnią się te trzy kawy?

  • Cappuccino przygotowuje się z jednego espresso (25 lub 30 ml), do którego dodaje się około 125 ml mocno spienionego mleka. Charakterystyczną cechą tego napoju jest to, że na powierzchni kawy tworzy się dość gruba warstwa (1-2 cm) kremowej i gęstej pianki.
  • Jeżeli chodzi o latte (pełna nazwa brzmi caffe latte) to na pewno każdy z nas kojarzy jej charakterystyczny, warstwowy wygląd kryjący się pod nazwą latte macchiato. Latte i latte macchiato to dokładnie te same kawy podane tylko w różny sposób. Zawartość mleka i kawy jest w nich identyczna. W przypadku takiej kawy espresso stanowi tylko 20% całego napoju, a reszta to spienione mleko (może go być nawet 200 ml!).

Dla wielbicieli mocnych kaw z mlecznym akcentem najlepsze będzie flat white. Mniej kawowego posmaku, a więcej mleka znajdziemy w cappuccino. Jeżeli natomiast zależy nam na delikatnym i mlecznym napoju, to sięgnijmy po latte.

Interesujesz się rodzajami kaw mlecznych? Wszystkie rodzaje przedstawiono w poradniku Kawa z mlekiem czy z pianką? Rodzaje kaw mlecznych

Jak zrobić kawę flat white?

Wiemy już, co charakteryzuje tego typu kawę, więc teraz czas na konkretny przepis!

  • Aby przygotować ten mocny i mleczny napój będziemy potrzebować dużej filiżanki lub kubka (200 ml), ulubionej kawy, mleka o zawartości tłuszczu minimum 3,2% lub nawet więcej oraz ekspresu ciśnieniowego. Podstawą każdej aromatycznej kawy powinno być dobre espresso.
  • W przypadku flat white będziemy potrzebować podwójnego espresso (60 ml skoncentrowanej kawy), którego mocny smak stworzy świetną bazę dla napoju. Dlatego pamiętajmy, aby zaparzyć kawę ze świeżo zmielonych ziaren, bo tylko wtedy można wydobyć z nich najlepszy smak i aromat. Do tego celu możemy użyć osobnego młynka do kawy lub wbudowanego w nasz ekspres ciśnieniowy.
  • Kiedy podwójne espresso będzie już gotowe, należy wlać do niego ok. 120 ml spienionego mleka (powinno mieć temperaturę 60-70 stopni Celsjusza). W przypadku tego typu kawy bardzo ważne jest to, żeby pianka, którą dolewamy do espresso, była naprawdę delikatna.

Idealne flat white powinno mieć tylko minimalną mleczną piankę unoszącą się na powierzchni kawy. Teraz możemy cieszyć się przyjemną, słodką delikatnością mleka połączoną z wyraźnym i pobudzającym kawowym smakiem.

Jak zrobić kawę flat white za jednym kliknięciem? Sprawdź Ranking domowych ekspresów do kawy na regiodom.pl >>

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?