Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych i jest odmianą fasoli zwykłej. Pierwotnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, znana była już ponad 7000 lat temu. Dzisiaj stanowi nieodłączny element wielu kuchni całego świata. Do wyboru mamy fasolkę szparagową żółtą oraz zieloną. W Polsce warzywo to, najchętniej spożywamy głównie latem oraz wczesną jesienią, kiedy jest stosunkowo tania, a przede wszystkim smaczna i delikatna.
Fasolka szparagowa żółta jest bogatsza w potas i fosfor, natomiast w zielonej znajduje się więcej kwasu foliowego oraz prowitaminy A. Obie odmiany fasolki szparagowej zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C oraz witaminy K. Bogate są również w minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fluor, miedź i mangan.
Fasolkę szparagową ze względu na niską kaloryczność, powinny spożywać przede wszystkim osoby, którym zależy na utracie wagi ciała. 100 g fasolki zawiera jedynie 31kcal.
Posiada ona również wiele właściwości zdrowotnych – wspomaga pracę układu nerwowego, moczowego, pozytywnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi, usprawnia pracę serca, a także pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Ponad to ma także działanie detoksykujące organizm.
PRZYGOTOWANIE FASOLKI SZPARAGOWEJ DO GOTOWANIA
Przed przystąpieniem do gotowania, fasolkę należy dokładnie przygotować – poprzez oczyszczenie z włókien oraz odcięcie końcówek i umycie. Większe strąki fasolek można przeciąć na pół.
JAK GOTOWAĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ I ILE CZASU?
Aby fasolka zachowała jak największą liczbę składników odżywczych, witamin oraz minerałów – zaleca się gotować ją na parze. Dzięki gotowaniu w ten sposób, zachowa ona również pyszny smak, chrupkość, soczystość oraz kolor.
Z powodzeniem można ugotować ją także we wrzącej wodzie. Przygotowaną i umytą fasolkę należy wrzucić do garnka z zimną wodą. Na 500 g fasolki potrzebne będą 2 litry wody, 1 łyżka cukru i 1 płaska łyżeczka soli.
Czas gotowania fasolki szparagowej uzależniony jest od jej gatunku oraz czy jest młoda lub starsza. Krótszego czasu gotowania wymagać będzie oczywiście młodsza żółta fasolka: 5 – 15 minut. Zielona fasolka wymaga dłuższego czasu gotowania: ok. 15 – 20 minut.
Fasolkę szparagową starszą, należy gotować kilka minut dłużej. W trakcie gotowania, warto sprawdzać jej miękkość. Ugotowaną fasolkę szparagową należy odcedzić na sitku.
JAK PODAWAĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ?
Najbardziej popularnym sposobem podania fasolki, jest polanie jej zasmażką z bułki tartej. Równie pysznie smakuje podana z jajkiem sadzonym i kurczakiem oraz pomidorami czy z ryżem lub makaronem. Fasolka często podawana jest również jako dodatek do obiadu oraz świetnie sprawdzi się jako szybki i zdrowy lunch.
WARTOŚCI ODŻYWCZE FASOLKI SZPARAGOWEJ
* Wartość energetyczna – 31 kcal
Białko ogółem – 1.83 g
Tłuszcz – 0.22 g
Węglowodany – 6.97 g (w tym cukry proste 3.26)
Błonnik – 2.7 g
Witaminy
Witamina C – 12.2 mg
Tiamina – 0.082 mg
Ryboflawina – 0.104 mg
Niacyna – 0.734 mg
Witamina B6 – 0.141 mg
Foliany – 33 µg
Witamina A – 690 IU
Witamina E – 0.41 mg
Witamina K – 43.0 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 1.03 mg
Magnez – 25 mg
Fosfor – 38 mg
Potas – 211 mg
Sód – 6 mg
Cynk – 0.24 mg
* Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference