Kasza gryczana to roślina, której właściwości są znane od dawna. Kasza gryczana zwana inaczej gryką była w Europie Środkowej znana już w neolicie. W XIII-XIV wieku jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy. Kasza gryczana to drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach. Gryka występuje w różnych kolorach od białej do różowej. Grykę najczęściej w Polsce uprawia się na Lubelszczyźnie, gdzie jest jej najwięcej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16%. Białko to jest lepiej przyswajalne, niż pochodzące z roślin strączkowych i mięsa. Kasza jest bogata w unikatowe aminokwasy oraz sole mineralne. Kaszę gryczaną dzielimy na niepaloną i paloną, którą łatwo rozpoznać po ciemniejszym kolorze. Kasza prażona ma mniej wartości odżywczych, ponieważ w procesie podgrzewania giną w niej witaminy.
Jak przygotować kaszę gryczaną do gotowania
Nie ma potrzeby specjalnego przygotowania kaszy przed gotowaniem. Najczęściej spotykaną formą gryki jest kasza w foliowych torebkach. Wystarczy wrzucić ją do gorącej wody i zagotować.
Jak i ile gotuje się kaszę gryczaną
Na każde 100 g kaszy należy dodać 200 ml wody. Wodę z kaszą należy doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziarna wchłoną wodę. Dobrym zwyczajem jest pod zagotowaniu przenieść garnek z kaszą do ciepłego miejsca, przykryć i pozwolić jej dojrzeć.
Jak podawać kaszę gryczaną
Kaszę można podawać tradycyjnie na sypko, najczęściej jako główny składnik drugiego dania. Bardzo dobrym pomysłem jest podawanie kaszy z sosem grzybowym. Gryka sprawdza się również jako farsz do pierogów, jako dodatek do zup czy rosołu.