Jak gotować ziemniaki

Ziemniaki to roślina z rodziny psiankowatych. Jest to podstawa staropolskiego obiadu. Jako warzywo do obiadu w Polsce używano go dopiero od XVII wieku. Statystycznie każdy Polak zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Spowodowane jest to tym, że ziemniak to podstawa wielu potraw kuchni polskiej. W Polsce najpopularniejsze odmiany ziemniaków to Irga vineta Agata Irys Lord. Ziemniak jest to warzywo niskokaloryczne, z zawartością wielu witamin, magnezu, potasu i żelaza.

Przygotowanie ziemniaków przed gotowaniem

Przed gotowaniem, należy obrać ziemniaki ze skórki oraz opłukać dokładnie pod zimną wodą. W przypadku młodych ziemniaków, nie obieramy ich ze skórki lecz czyścimy szczotką do mycia warzyw.

Jak i ile gotować ziemniaki

  1. Do gotowania, należy dobrać ziemniaki tej samej wielkości lub pokroić je na podobne kawałki
  2. Następnie trzeba je opłukać pod zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody
  3. Najlepiej gotować ziemniaki na średnim ogniu – gotowanie ma trwać od 20 do 30 minut
  4. Po 20 minutach sprawdzić nożem czy są już miękkie, jeżeli nóż gładko wchodzi w ziemniaki to znak, że są już gotowe
  5. Po ugotowaniu ziemniaków, należy je odcedzić i ewentualnie opłukać

Sposoby na podanie ziemniaków

Ziemniaki można podać z masła lub przysmażyć

Można je jeść z kefirem jak i z jogurtem

Kolejny sposób to zgniecenie ziemniaków za pomocą praski, aby uzyskać puree

Po dodaniu do ziemniaków innych warzyw oraz majonezu można zrobić pyszną sałatkę warzywną

Można je również z grillować na tak zwane tureckie kumpiry

Smacznego 🙂

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 3.9 / 5. Ile głosów: 8

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?