Ziemniaki to roślina z rodziny psiankowatych. Jest to podstawa staropolskiego obiadu. Jako warzywo do obiadu w Polsce używano go dopiero od XVII wieku. Statystycznie każdy Polak zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Spowodowane jest to tym, że ziemniak to podstawa wielu potraw kuchni polskiej. W Polsce najpopularniejsze odmiany ziemniaków to Irga vineta Agata Irys Lord. Ziemniak jest to warzywo niskokaloryczne, z zawartością wielu witamin, magnezu, potasu i żelaza.
Przygotowanie ziemniaków przed gotowaniem
Przed gotowaniem, należy obrać ziemniaki ze skórki oraz opłukać dokładnie pod zimną wodą. W przypadku młodych ziemniaków, nie obieramy ich ze skórki lecz czyścimy szczotką do mycia warzyw.
Jak i ile gotować ziemniaki
- Do gotowania, należy dobrać ziemniaki tej samej wielkości lub pokroić je na podobne kawałki
- Następnie trzeba je opłukać pod zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody
- Najlepiej gotować ziemniaki na średnim ogniu – gotowanie ma trwać od 20 do 30 minut
- Po 20 minutach sprawdzić nożem czy są już miękkie, jeżeli nóż gładko wchodzi w ziemniaki to znak, że są już gotowe
- Po ugotowaniu ziemniaków, należy je odcedzić i ewentualnie opłukać
Sposoby na podanie ziemniaków
Ziemniaki można podać z masła lub przysmażyć
Można je jeść z kefirem jak i z jogurtem
Kolejny sposób to zgniecenie ziemniaków za pomocą praski, aby uzyskać puree
Po dodaniu do ziemniaków innych warzyw oraz majonezu można zrobić pyszną sałatkę warzywną
Można je również z grillować na tak zwane tureckie kumpiry
Smacznego 🙂