Jak i ile gotować bakłażana

Bakłażan (a właściwie psianka podłużna) to warzywo pochodzące z Chin, Indii i Afryki. Uprawiano je tam już 500 lat p.n.e. Do Europy dotarł dzięki muzułmanom i ekspansji ich państwa przez północną Afrykę aż do Hiszpanii. Bakłażan jest bardzo odżywczy. Zawiera witaminę C, K z grupy B, oraz potas, miedź, magnez i przeciwutleniacze.

Jak gotować bakłażana

Bakłażany należy dokładnie opłukać pod wodą. Następnie do garnka wlewamy niedużo wody. Jeśli bakłażany chcemy przeznaczyć na wywar do zupy, to wrzucamy je do zimnej wody i gotujemy, natomiast jeżeli chcemy, aby zachowały jak najwięcej aromatu, to wrzucamy je do wrzątku i gotujemy. W obu przypadkach dodajemy około dwóch łyżeczek soli na jeden litr wody oraz jedną łyżeczkę cukru na jeden litr wody. Następnie przykrywamy garnek.

Ile gotować bakłażana

Jeżeli nasze bakłażany pokroimy w kostkę, to gotujemy je 10-12 minut, a całe gotujemy nieco dłużej, około 20 minut. Następnie odcedzamy i obieramy.

Jak podawać bakłażana

Bakłażany mogą służyć jako przystawka lub samodzielne danie (wtedy najlepiej okrasić je masłem i bułką tartą). Możemy je również użyć do produkcji ajwaru lub innych past. Sprawdzi się również jako dodatek do pasztetów warzywnych.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?