Brokuł należy do rodzaju kapusty warzywnej. Określany jest mianem zielonego kalafiora lub kapusty szparagowej. Warzywo to prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Zawiera w sobie wiele wartości odżywczych, co sprawia, że są jednymi z najzdrowszych warzyw.
Przed gotowaniem brokułów
Zanim zabierzemy się za gotowanie brokułu należy go dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie od łodyżki odcinamy pojedyncze różyczki brokułu. Pozostałą łodygę możemy pokroić na mniejsze części i ją również ugotować. Tak przygotowane brokuły są przygotowane do gotowania. Można je ugotować na dwa sposoby: w wodzie oraz na parze.
Jak gotować brokuły
Aby ugotować brokuły w wodzie należy zagotować wodę, dodajemy jedną lub dwie łyżeczki soli oraz odrobinę cukru. Gdy woda zaczyna się gotować delikatnie wrzucamy do niej różyczki brokułów oraz pokrojoną łodygę. Całość gotujemy od około 7 do 10 minut. Jednak czas gotowania jest uzależniony od wielkości różyczek ważnym jest więc aby co jakiś czas sprawdzać widelcem, czy brokuły stają się odpowiednio miękkie. Gdy brokuły są dostatecznie miękkie odlewamy wodę. Lepiej jest od razu wyjąć całość brokułu, gdyż robiąc to pojedynczo ostatnie części mogą zbytnio się rozgotować. Po wyjęciu gotowanych brokułów hartujemy je, po to, aby pozostały w zielonym kolorze. Hartujemy je zalewając je bardzo zimną wodą i pozostawiamy w ten sposób na parę minut, pozwala to na uniknięcie ich zżółknięcia.
Ile gotować brokuły
Jeśli chcemy przygotować brokuł gotowany na parze należy w garnku zagotować około 3 litrów wody. Na brzegu garnka umieszczamy metalowy koszyk lub durszlak, w którym umieszczamy różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy w ten sposób brokuł przez około 10 minut. Co jakiś czas należy sprawdzać, czy brokuł zaczyna stawać się miękki. Po ugotowaniu brokułu na parze również poddajemy go hartowaniu, zalewamy go bardzo zimną wodą. Gdy warzywo jest już gotowe przesypujemy je z durszlaka lub koszyka na talerz.
Jak podawać brokuły
Można przygotować je jako danie wraz z makaronem z serem. Wystarczy ugotować makaron oraz brokuły. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy wylewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy brokuł cały czas wszystko dokładnie mieszając oraz dodając przypraw według uznania. Tak powstałym sosem polewamy przygotowany makaron.
Brokuły można podawać jako główny składnik dania lub jako dodatek do nich. Brokuły idealnie pasują jako składnik sałatek w połączeniu z pomidorami oraz jajkami. Bardzo dobrze odnajdują się również jako składnik zup warzywnych.