Jak i ile gotować brukselkę

Brukselka jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej. Powstała ona ze skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Uprawiana była już od XVII wieku. Pierwsze uprawy pojawiły się w Belgii, w okolicach Brukseli i stąd prawdopodobnie wzięła się jej nazwa. Brukselka dobrze znosi niskie temperatury, dlatego jej uprawy pojawiły się też w Europie Północnej. Co ciekawe, jako nowo powstały gatunek miała ona pełnić funkcję dekoracyjną. Jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, K oraz magnez, żelazo, fosfor, wapń, siarka, cynk, selen, potas i błonnik.

Jak gotować brukselkę

Istnieje kilka sposobów przyrządzenia brukselki, między innymi pieczenie, smażenie, grillowanie oraz spożycie na surowo. Jednak ja pokażę ten najprostszy i moim zdaniem najlepszy sposób, czyli gotowanie. Przed gotowaniem należy wybrać główki o intensywnie zielonych liściach, następnie musimy obrać ewentualne żółte liście i naciąć trzonki. Po tej czynności myjemy brukselki pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody i dodajemy na każdy litr wody 1 łyżeczkę soli i cukru, dzięki czemu nasz produkt nie będzie gorzki w smaku.

Ile gotować brukselkę

Brukselkę gotujemy bez przykrycia przez około 6 minut. Podczas gotowania możemy kontrolować jej twardość widelcem. Należy jednak uważać, aby jej nie rozgotować.

Jak podawać brukselkę

Brukselki możemy podać jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Najlepiej smakuje i prezentuje się polana roztopionym masłem i posypana bułką tartą. Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania

  • Czy można jeść surową brukselkę?
    Tak, można jeść surową brukselkę. W tym celu wystarczy ją pokroić na cienkie plasterki lub drobne kawałki i dodać do sałatek, lub kanapek.
  • Czy brukselka jest zdrowa?
    Tak, brukselka jest bardzo zdrowa i ma wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K, błonnika i antyoksydantów. Pomaga również w utrzymaniu zdrowia układu krążenia oraz wzmocnieniu układu odpornościowego.
  • Jak przechowywać brukselkę?
    Brukselkę najlepiej przechowywać w lodówce. Można ją umieścić w woreczku z otworami, aby uniknąć nadmiernego zbierania wilgoci.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?