Cebula jest jednym z najstarszych warzyw znanych człowiekowi i była uprawiana już w starożytnym Egipcie. Ma właściwości lecznicze i jest uważana za naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Cebula ma mało kalorii, a ponadto jest źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, fosforu, kwercetyny (jest to przeciwutleniacz), witaminy C oraz witamin z grupy B.
Jak gotować cebulę
Cebulę możemy przygotować na kilka sposobów. Ja opiszę te najbardziej popularne, czyli podsmażenie, duszenie, grillowanie.
Aby podsmażyć cebulę, należy pokroić ją w kostkę (dosyć drobną) lub w półplasterki. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną wcześniej patelnię wysmarowaną oliwą z oliwek i dodajemy sól i pieprz oraz opcjonalnie inne przyprawy. W przypadku duszenia cebuli robimy podobnie, jednak po tym, jak cebula się zeszkli, dodajemy małą ilość bulionu lub wody, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Grillowanie cebuli zaczynamy od pokrojenia jej w plastry i rozdzielenia poszczególnych krążków. Następnie smarujemy je oliwą, posypujemy przyprawami i wrzucamy na rozgrzany grill.
Ile gotować cebulę
Określenie dokładnej ilości czasu smażenia czy duszenia cebuli jest trudne, dlatego musimy kierować się wyglądem. Kiedy nasza cebula będzie szklista i lekko złocista to znaczy, że jest gotowa. W przypadku grillowania trzymamy ją na kratce do momentu, kiedy pojawią się na niej ciemne ślady. Dodają one fantastyczny aromat i nie powinniśmy się ich wystrzegać.
Jak podawać cebulę
Podsmażona cebula idealnie spełni funkcję dodatku do mięsa, sosu lub zupy. Duszona sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dania warzywnego, a grillowana będzie perfekcyjnie komponować się z grillowanym mięsem, np. z burgerem.