Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych, która jest znana i używana głównie wśród wegetarian i wegan. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, gdzie zaczęto ją uprawiać już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Następnie rozprzestrzeniła się po całym basenie Morza Śródziemnego i trafiła również do Indii. Ciecierzyca jest fantastycznym źródłem białka, a dodatkowo zawiera węglowodany złożone, witaminę A, C, z grupy B oraz inne minerały. Posiada zaledwie 164 kcal na 100 g oraz ma mało tłuszczów i jest sycąca, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą się odchudzić.
Jak gotować ciecierzycę
Proces przygotowywania ciecierzycy należy zacząć dzień wcześniej. Suchą ciecierzycę przesypujemy do miski i zalewamy zimną wodą trochę ponad poziom ciecierzycy, a następnie odstawiamy na całą noc do namoczenia. Po tym procesie pozbywamy się wody z moczenia, przekładamy cieciorkę do garnka, ponownie zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.
Ile gotować ciecierzycę
Ciecierzycę gotujemy na średnim ogniu przez około 25-30 minut według uznania. Podczas gotowania możemy dodać również kminek lub liść laurowy, co zapobiegnie niestrawnościom.
Jak podawać ciecierzycę
Ciecierzycę wykorzystujemy głównie w daniach i przekąskach wegetariańskich, dlatego też w takich klimatach odnajdzie się najlepiej. Z ugotowanej cieciorki możemy przygotować humus, pyszne falafele, kotlety bezmięsne lub nawet smalec wegetariański. Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
- Czy ciecierzycę można gotować bez namaczania?
Tak, można gotować ciecierzycę bez namaczania, jednak wtedy czas gotowania znacznie się wydłuża, a ziarna mogą pozostać twarde. - Czy można gotować ciecierzycę w szybkowarze?
Tak, można gotować ciecierzycę w szybkowarze. Wówczas czas gotowania skraca się do około 20-30 minut.