Jak i ile gotować jajka

Jajka są jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie. Sądzi się, że zaczęto je spożywać już około 5 000 lat p.n.e. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na kilkadziesiąt sposobów, jednak ja opiszę te najpopularniejsze. Jajka są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, zawierają między innymi wszystkie aminokwasy, ryboflawinę, witaminę B12, selen, fosfor, kwas foliowy i pantotenowy oraz cysteinę.

Jak gotować jajka

Aby ugotować jajka na twardo, należy umieścić je w garnku i zalać wodą tak, aby przykrywała je całkowicie. Po ugotowaniu wyjmij jajka z wody i przepłucz je pod chłodną wodą, aby obniżyć ich temperaturę i ułatwić obieranie. W przypadku jajek na miękko postępujemy podobnie, z tą różnicą, że gotujemy je krócej, aby uzyskać perfekcyjną konsystencję. Trzecim sposobem będą klasyczne jajka sadzone. Aby je przyrządzić, wybijamy je na patelnię wysmarowaną wcześniej oliwą z oliwek i smażymy na małym ogniu, aż się zetną. UWAGA – jajka sadzone solimy na samym końcu zaraz przed podaniem, w przeciwnym razie jajko będzie miało zniszczoną strukturę i konsystencję.

Ile gotować jajka

W przypadku jajek na twardo gotujemy je w osolonej wodzie przez około 9 minut na średnim ogniu. Jajka na miękko gotujemy trochę krócej, około 6-7 minut na średnim ogniu, a jajka sadzone smażymy na małym ogniu według uznania.

Jak podawać jajka

Sposobów na podanie jajka jest wiele, ale postaram się przedstawić te najprostsze, a zarazem najlepsze. Jajka zarówno na miękko, jak i na twardo sprawdzą się jako samodzielne danie z odrobiną soli i pieprzu lub jako dodatek do kanapki, lub sałatki. Jajka sadzone możemy podać w towarzystwie np. warzyw lub pieczywa. Smacznego!

 

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 2

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?