Kasza jaglana to jedna ze smaczniejszych kasz dostępnych na naszym rynku. Od setek lat gości na naszych, polskich stołach. Dziś prawie zapomniana, pośród makaronów i ryżu.
Kasza jaglana przed gotowaniem
Przed przystąpieniem do gotowania kaszy jaglanej, należy wysypać ją na sitko i dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Sitko powinno mieć drobne oczka, aby kasza nie została wypłukana.
Jak długo gotować kaszę jaglaną
Należy zagotować wodę w ilości 2,5x do ilości kaszy. Kaszę wsypujemy na gotującą się, wrzącą wodę. Mieszamy uważnie, aż do ponownego zagotowania się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 min na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Wodę należy osolić – około pół łyżeczki soli. Przykrywamy i gotujemy aż ziarenka kaszy wchłoną całą wodę.
Jak podawać kaszę jaglaną
Po ugotowaniu kaszę odstawiamy na 30 min. Możemy podawać na słodko z dżemami i konfiturami lub na słono z warzywami.