Jak i ile gotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana to jedna ze smaczniejszych kasz dostępnych na naszym rynku. Od setek lat gości na naszych, polskich stołach. Dziś prawie zapomniana, pośród makaronów i ryżu.

Kasza jaglana przed gotowaniem

Przed przystąpieniem do gotowania kaszy jaglanej, należy wysypać ją na sitko i dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Sitko powinno mieć drobne oczka, aby kasza nie została wypłukana.

Jak długo gotować kaszę jaglaną

Należy zagotować wodę w ilości 2,5x do ilości kaszy. Kaszę wsypujemy na gotującą się, wrzącą wodę. Mieszamy uważnie, aż do ponownego zagotowania się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 min na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Wodę należy osolić – około pół łyżeczki soli. Przykrywamy i gotujemy aż ziarenka kaszy wchłoną całą wodę.

Jak podawać kaszę jaglaną

Po ugotowaniu kaszę odstawiamy na 30 min. Możemy podawać na słodko z dżemami i konfiturami lub na słono z warzywami.

 

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ile głosów: 13

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?