Jak i ile gotować kaszę jęczmienną

Kasza jęczmienna – co to?

Jest to gatunek kaszy, którą wyrabia się, jak sama nazwa wskazuje, z ziaren jęczmienia. Kasza jęczmienna cieszy się w Polsce olbrzymią popularności i stanowi około 70% produkcji wszystkich kasz na rynku. Ten rodzaj kaszy gościł na polskich stołach od zawsze. Kasza jęczmienna jest jedną z najzdrowszych kasz, niestety obecnie nieco zapomnianą. Obecne kulinarne trendy to raczej kasza bulgur, jaglana, ryż basmati lub jaśminowy czy też kasza kus kus. Kasza jęczmienna zasługuje na renesans kulinarny, ponieważ jest bardzo zdrowa.

Rodzaje kaszy jęczmiennej to:

  • pęczak (całe, wypolerowane ziarno)
  • łamana ( pęczak w kawałkach)
  • perłowa (pocięty, niepolerowany pęczak)

Kasza jęczmienna stanowi bogate źródło błonnika. Błonnik jest doskonałym wypełniaczem i syci na długo. Jest zatem sprzymierzeńcem odchudzania. Poza tym wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, zapobiega chorobom układu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu. Wpływa też na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i chroni jelita. Ostatnia cecha jest szczególnie ważna, ponieważ to właśnie flora bakteryjna jelit odpowiada za odporność.

Kasza jęczmienna jest też bogata w witaminy i minerały. Spożywając ten rodzaj kaszy, organizm uzupełnia poziom fosforu, cynku, żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B (mają udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), witamin A i K. Z kolei witamina E zwana jest witaminą młodości i pomaga w walce z niedokrwistością.

Wartość kaloryczna kaszy to 345 kkal na 100 g. Wbrew pozorom nie jest to dużo. Należy natomiast zwrócić baczną uwagę, z czym podajemy kaszę. Warto pamiętać, że tak lubiane zawiesiste sosy znacząco zwiększają kaloryczność posiłku.

Jak przygotować kaszę jęczmienną przed gotowaniem?

Jest kilka szkół przygotowania kaszy jęczmiennej do gotowania, ale zasadniczo wszystko sprowadza się do jej oczyszczenia. Można dokładnie przepłukać ją na sitku. Można również zalewać ją kilkukrotnie wodą w garnku, dopóki woda nie będzie czysta.

Jak i ile gotować kaszę jęczmienną?

Według szefów kuchni idealne proporcja wody do kaszy to 2:1. Kasza bardzo dobrze chłonie wodę. Kaszę jęczmienną należy wrzucać na gotującą się wodę. Gotowanie w woreczkach nie jest najlepszym pomysłem – kasza się skleja. Poza tym plastik, jak wiadomo, to kwestia zabójcza dla ekologii i trudno powiedzieć ile z jego toksyn przedostaje się do naszego organizmu. Ponoć całkiem sporo.

Gdy woda się zagotuje, dodajemy łyżkę oleju albo inny tłuszcz, żeby uniknąć sklejania ziaren kaszy. Wrzucamy kasze i czekamy, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejszamy gaz, mieszamy kaszę, przykrywamy garnek i gotujemy kaszę czekając, aż wchłonie całą wodę. Nie trzeba mieszać w trakcie gotowania. Czas gotowania to zwykle dziesięć do piętnastu minut. Dziesięć minut dla drobnej kaszy, piętnaście minut dla grubej. Po ugotowaniu kaszę można posolić do smaku. Kasza powinna odczekać w garnku po wyłączeniu gazu około piętnastu minut. W tym czasie wchłonie do końca wodę. Następnie wystarczy ją przemieszać i można serwować.

Jak podawać kaszę jęczmienną?

Kaszę można podać tradycyjnie – w krupniku czy z gulaszem. Może stanowić element wypełnienia gołąbków. Sprawdzi się też w towarzystwie świeżych warzyw jako sałatka (można dodać jogurt naturalny). Pyszne są również klopsiki z kaszą jęczmienną czy sałatka z tejże kaszy z serem feta. Warto też spróbować użyć jej do zrobienia zapiekanki.

Kasza może być zatem spożywana na zimno i na ciepło. Ma na tyle delikatny smak, że można ja łączyć z różnymi składnikami i do woli eksperymentować w kuchni. Smacznego 🙂

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Ile głosów: 42

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?