Kasza kukurydziana jako źródło witamin i minerałów
Uzyskuje się ją z ziaren kukurydzy, które po oczyszczeniu zostają rozdrobnione do postaci grubszego grysiku, albo nieco drobniejszej kaszki. Jest to produkt o wysokiej zawartości wapnia, dzięki temu ma dużą wartość energetyczną, a jednocześnie jest lekkostrawny. Doskonale nadaje się do przyrządzania potraw dla osób stosujących diety odchudzające. Znajdujący się w ziarnach kukurydzy selen skutecznie zwalcza szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i wpływa na lepszą odporność organizmu. Warto do jadłospisu włączyć produkty kukurydziane, dla uzupełnienia poziomu magnezu, potasu i fosforu. Witaminy A, B i E wpływają na ogólną kondycję organizmu. Przy znacznej wartości odżywczej, kasza kukurydziana pozbawiona jest glutenu, nadaje się wiec dla osób uczulonych na to białko występujące w innych zbożach.
Przygotowanie kaszy kukurydzianej jest bardzo proste
Przed gotowaniem kaszy nie trzeba jej płukać. Ważne jest dobranie odpowiednich proporcji – na jedną szklankę kaszy daje się dwie i pół szklanki zimnej wody lub mleka. Do garnka można wlać odrobinę oleju, dla ochrony przed przywieraniem. Smak poprawi szczypta soli i łyżeczka masła. Po wsypaniu kaszy do naczynia trzeba ją dokładnie rozmieszać.
Jak gotować kaszę kukurydzianą
Wodę lub mleko w garnku należy powoli doprowadzić do wrzenia. W tym czasie dobrze jest mieszać kaszę, żeby nie wytworzyły się grudki. Od momentu zagotowania nie powinno się już mieszać. Pozostawia się garnek z lekko uchyloną przykrywką na bardzo małym ogniu. Po około 15 – 20 minutach, ziarenka wchłoną cały płyn. Jeśli jednak tak się nie stanie, trzeba delikatnie odlać jego nadmiar. Potem odstawia się garnek z palnika na około 30 minut.
Kasza kukurydziana może być bazą dla wielu potraw
Jest ona uniwersalna w zastosowaniu. Można z niej sporządzać dania zarówno słodkie, jak i też słone. Najpopularniejsze są wersje śniadaniowe – ze świeżymi owocami. Latem mogą to być maliny albo truskawki, w innych okresach banany, winogrona, czy też plasterki pomarańczy. Można to uzupełnić odrobiną miodu albo drobno posiekanymi orzechami. Prosty jest przepis na kaszę kukurydzianą z jabłkami. Do gotowej kaszy dodaje się utarte jabłko i gotuje się jeszcze przez krótką chwilę. Po doprawieniu cukrem i cynamonem smakuje naprawdę znakomicie. Dla zwolenników bardziej kalorycznych i pikantnych potraw można polecić kaszę kukurydzianą po góralsku. Specyficzny smak nadaje bryndza owcza w połączeniu z wędzonym boczkiem podsmażonym na cebuli. Po dokładnym zmieszaniu z kaszą tych składników i dodaniu śmietany zapieka się wszystko w żaroodpornym naczyniu. Gęsto ugotowana kasza, pokrojona po ostygnięciu w kostkę, nadaje się zamiast makaronu do różnych zup, a na główne danie obiadowe można z niej usmażyć placuszki z pieczarkami, cukinią i innymi warzywami.
Warto polubić
Chociaż kasza kukurydziana nie jest jak dotąd w naszej tradycji kulinarnej stosowana powszechnie, nie można nie doceniać jej walorów smakowych i odżywczych. Wprowadzenie jej na stałe do jadłospisów przyniesie wiele pożytku dla zdrowia i kondycji.