Kukurydza zwyczajna (łac. Zea mays subsp. mays), to obok pszenicy i ryżu jedno z najbardziej popularnych zbóż na świecie. Należy do rodziny traw i jest ona rośliną jednoroczną. Istnieje kilka podgatunków kukurydzy, m.in.: kukurydza zwyczajna twarda, kukurydza pastewna (koński ząb), kukurydza cukrowa oraz kukurydza pękająca o formie perłowej lub ryżowej. Odmiana cukrowa jest spożywana przez ludzi, a jej jadalną częścią są nasiona umieszczone w kolbach o długości do 20 cm.
Kukurydza jest bardzo zdrowym i sycącym warzywem, dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych. Ponad to, jej spożywanie wspomaga kontrolę nad cukrzycą, zapobiega chorobom serca, obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega pojawianiu się wad cewy nerwowej w chwili urodzenia.
Stanowi bogate źródło takich witamin jak A, B, C, D, E, a także wielu mikroelementów: potasu, sodu, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, wapnia, selenu i cynku. Kukurydza ma właściwości dzięki którym, zapobiega powstawaniu chorobom układu pokarmowego – m.in.: zaparciom, hemoroidom oraz nowotworowi jelita grubego. W kukurydzy występują antyoksydanty – substancje o działaniu przeciwnowotworowym, które zapobiegają powstawaniu choroby Alzheimera. 100 g świeżych ziaren kukurydzy dostarcza organizmowi ok. 365 kcal energii oraz cennych kwasów omega – 3. Około 60 – 70 % wagi ziaren kukurydzy stanowi skrobia, natomiast pozostała część to białko oraz błonnik.
PRZYGOTOWANIE KUKURYDZY DO GOTOWANIA
Kukurydzę przed ugotowaniem, należy przygotować – jest to prosta czynność, zajmuje dosłownie chwilę. W pierwszej kolejności należy kukurydzę obrać ręcznie z liści i wszystkich niejadalnych części („niteczek”, które znajdują się przy liściach), a następnie umyć pod bieżącą wodą. Gotowe!
JAK I ILE GOTOWAĆ KUKURYDZĘ?
Jak i ile gotować kukurydzę w wodzie, aby była smaczna, soczysta i krucha? Przygotowaną kukurydzę należy wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować ok. 15 minut, aż ziarna staną się miękkie. Dłuższy czas gotowania, sprawi że ziarna kukurydzy staną się twarde, łykowate i niesmaczne. Z tego samego powodu, nie należy solić wrzątku. Za to warto dodać do gotującego się wody jedną łyżeczkę cukru aby uzyskać słodszy smak kukurydzy. Ugotowaną kukurydzę należy odsączyć z wody na durszlaku i przełożyć na talerz.
Kukurydzę z powodzeniem można także upiec w piekarniku oraz przygotować na grillu.
JAK PODAWAĆ KUKURYDZĘ?
Kukurydzę po ugotowaniu i odsączeniu na durszlaku z wody, przekładamy na talerz i posypujemy ją umiarkowanie solą oraz smarujemy odrobiną masła. Dla urozmaicenia smaku, można także do masła, którym smaruje się ziarna – dodać różnych ziół, takich jak czosnek, pietruszka czy nawet koperek. Wybornie smakuje również podana z orzechami włoskimi. Będzie to świetna przekąska lub smaczny obiad.