Makarony występują w wielu różnych wersjach i można je podawać z przeróżnymi dodatkami – zawsze są jednak sposobem na przygotowanie szybkiego i smacznego dania. W jaki jednak sposób należy je gotować, by uzyskać poszukiwany smak?
Przed gotowaniem makaronu…
Zanim zabierzesz się do gotowania, nastaw w wielkim garnku odpowiednią ilość wody – na każde 100 gramów makaronu powinien przypadać 1 jej litr. Nie wrzucaj makaronu od razu – najpierw należy poczekać aż się zagotuje i dodać łyżkę soli (na każdy litr użytej wody).
Jak gotować makaron?
Makaron należy wrzucić do gotującej się wody dopiero po chwili – kiedy stanie się słona. Wykorzystaj jedynie odmierzoną jego część – aby proporcje wody i produktu zostały zachowane. Jeśli do gotującego się makaronu wlejesz łyżkę oleju, będzie się on mniej kleił.
Jak długo gotować makaron?
Makaron gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju tak długo, jak zaleca opakowanie – w zależności od wersji może się gotować 3 minuty, a może nawet i 20! Trzymaj się przepisu!
Jak podać makaron?
Makaron po ugotowaniu należy przelać do durszlaka – dzięki temu gorąca woda zostanie odcedzona. Następnie warto przelać go chłodną wodą i kilka razy poruszać naczyniem, by wszystkie części miały z nią styczność. Można go podawać od razu – w towarzystwie wybranych warzyw czy sosów. Doskonale smakuje z sosem bolońskim, mięsem, serem i pietruszką – jako spaghetti – albo też na przykład penne z sosem serowym i brokułami. Pomysłów jest wiele!