Jak i ile gotować mrożonki

Mrożonki są dobrym sposobem na przygotowanie łatwego i szybkiego obiadu. Jak i ile gotować mrożonki, by nie straciły swoich walorów smakowych?

Mrożonki – zanim zaczniemy je gotować…

Kupując mrożonki, zawsze sprawdzajmy ich daty ważności, upewnijmy się również, czy produkt jest dobrze zamrożony. Ponadto zwróćmy uwagę na konsystencję mrożonki. Warzywa, kluski, frytki, pierogi nie powinny być zbite w jedną całość ani zawierać większych brył. Unikajmy również mrożonek w uszkodzonych opakowaniach.

Przed przystąpieniem do gotowania, przeczytajmy instrukcję zawartą na folii lub pudełku. Większość mrożonych warzyw, klusek, panierowanych mięs i ryb, nie wymaga wcześniejszego rozmrażania, bezpośrednio wrzuca się je do garnka lub na patelnię. Wyjątek stanowią mięsa surowe porcjowane, mięsa mielone i ryby bez panierki – te należy najpierw rozmrozić, a dopiero później smażyć czy udusić.

Jak gotować mrożonki?

Mrożone warzywa, kluski i pierogi mogą być albo udanym daniem, albo pozbawioną wyrazistości i smaku papką. Wszystko zależy, jak będziemy się z nimi obchodzić podczas gotowania. Pamiętajmy, aby po wrzuceniu ich do wrzącej wody, zredukować ogień. Nie powinny gotować się zbyt gwałtownie. Ważny jest też sam czas gotowania – trzymajmy się określonej na opakowaniu ilości minut. Produkty nie stracą wtedy swej konsystencji, będą smaczne i sprężyste.

Dla wielu osób problem stanowi smażenie mrożonych panierowanych mięs i ryb. Mają one bowiem tendencję do przywierania do podłoża. Trudno je odkleić, panierka odchodzi od mięsa, dodatkowo wydzielająca się woda zakłóca proces smażenia. Aby tego uniknąć należy używać dobrej jakości, niezniszczonej patelni, dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć danie na średniej wielkości ogniu, nie próbować odklejać zbyt wcześnie produktu od patelni.

Jak długo i ile gotować mrożonki?

Warzywa mrożone gotujemy krócej niż świeże. Z reguły przez kilka lub kilkanaście minut, w zależności od odmiany i stopnia rozdrobnienia warzywa. Panierowane mięsa i ryby smażymy po obu stronach przez kilka minut. Kluski i pierogi gotujemy przez około 10 minut od wypłynięcia.

Jak podawać mrożonki?

Mrożonki w postaci klusek, pierogów, panierowanych ryb i mięs możemy dowolnie łączyć z innymi obiadowymi składnikami. Warzywa mrożone doskonale nadadzą się na jarzynkę do drugich dań, będą też dobrą bazą rozmaitych zup. Mrożone mieszanki warzywne są bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Wedle upodobań możemy łączyć je z kawałkami mięs i sosami, smażyć, zapiekać i dusić, podawać z makaronami lub ryżem.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 3.3 / 5. Ile głosów: 9

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?