
Pomimo tego, iż groch jest jednym z najwcześniej uprawianych roślin przez człowieka, w kuchni zaczęto go przyrządzać dopiero na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą Francuzów.
Na początku, uprawiano go tylko w Indiach i Chinach, lecz gdy tylko trafił do Europy, od razu zrobił wielką karierę i cieszył się uznaniem większości europejczyków. Zielony groszek obfituje w witaminy z grupy B (między innymi B9, czyli kwas foliowy) oraz witaminę A, C, E i K. Oprócz tego zawiera dużo żelaza, a także potas, fosfor, cynk, magnez i wapń (witamina K ułatwia wchłanianie wapnia).
Jak gotować mrożony groszek
Na początku wyjmujemy groch z zamrażalnika i lekko rozdrabniamy, jeśli zrobiła nam się z niego bryła. Nie należy go jednak do końca rozmrażać. Po rozdrobnieniu wrzucamy go do wrzątku. Dla wzbogacenia smaku oprócz 2 łyżeczek soli możemy dodać 1 łyżeczkę cukru (na 1 litr wody). Jeżeli gotujemy go na puree w połowie gotowania możemy dolać odrobinę mleka, aby uzyskać bardziej kremowy smak.
Ile gotować mrożony groszek
Czas gotowania zależy od ilości gotowanego groszku oraz od stopnia zamrożenia. Groszek wrzucamy na wrzątek – jak pisałem wyżej. Czas gotowania liczymy od ponownego zagotowania wody. Ze względu na niewielki rozmiar groch gotujemy ok.5-6 min.
Jak podawać mrożony groszek
Groszek jest dość uniwersalny, szczególnie w kuchni polskiej. Możemy go podać jako samodzielną przystawkę, dodatek do sałatki lub puree. Bardzo popularnym sposobem podania groszku jest również groch polany roztopionym masłem lub oliwą i posypany natką pietruszki oraz parmezanem.