Jak i ile gotować nerki wieprzowe

Cynaderki, czyli nerki wieprzowe, jeszcze kilka dekad temu były częstym bywalcem na polskich stołach. Choć dziś nie są już tak popularne, nadal mają swoich zagorzałych zwolenników. Tajemnicą idealnych cynaderek jest poddanie ich długotrwałej obróbce i przyrządzenie w odpowiedni sposób. Mają wtedy dużą szansę, by stać się prawdziwą kulinarną ucztą.

Nerki wieprzowe – przed przystąpieniem do gotowania

Nerki zaczynamy przygotowywać już kilka godzin przed samym gotowaniem. Na wstępie dokładnie je myjemy, po czym przekrawamy na pół i starannie oczyszczamy z wszelkich żyłek i błon. Kolejny raz je płuczemy, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Wymieniamy wodę i zostawiamy na kolejne parę godzin. Co jakiś czas należy zmieniać wodę na świeżą, aż będzie zupełnie klarowna.

Jak gotować nerki wieprzowe?

Wkładamy nerki do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez około 20 minut. Odlewamy wodę, zalewamy świeżą, gotujemy przez następne kilkanaście minut. Wyjmujemy nerki z wody, odcedzamy, płuczemy, po czym kroimy je na około półcentymetrowe plastry. Jedną lub dwie cebule kroimy w cienkie półplasterki i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy na patelnię pokrojone i oprószone lekko mąką nerki. Wszystko razem smażymy przez około 2 minuty, co chwila mieszając. Następnie dodajemy wodę tak, aby zakryć całość. Dusimy.

Jak długo dusić nerki wieprzowe?

Cynaderki dusimy do miękkości, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do przyprawienia potrawy możemy też użyć mieszanki typu Vegeta, majeranku, kostki rosołowej, opcjonalnie aromatycznej gałki muszkatołowej i imbiru. Pod sam koniec duszenia możemy zaprawić cynaderki śmietaną lub dodać zasmażkę.

Jak podawać nerki wieprzowe?

Cynaderki podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą. Możemy również zaserwować je z grubą odmianą makaronu albo z ryżem. Doskonałymi dodatkami do cynaderek będą: kiszone lub małosolne ogórki, buraczki lub surówka.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Ile głosów: 85

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • https://jakgotowac pl/jak-i-ile-gotowac-nerki-wieprzowe/
  • nerki wieprzowe