
Owoce morza w basenie Morza Śródziemnego są od wieków niezwykle popularne. W Polsce powoli zaczynają konkurować z rybami. Warto jednak wiedzieć, jak je przygotować.
Przed gotowaniem owoców morza
Mrożone owoce morza należy wrzucić od razu do wrzątku bądź najpierw rozmrozić, zależnie od sugestii producenta. Nie można ich powtórnie zamrażać. Świeże należy najpierw oczyścić z błonek i wnętrzności, zaś ośmiornicę – obtłuc tłuczkiem.
Owoce morza – jak gotować
Wszystkie owoce morza należy wrzucić do wrzącej wody. W przypadku mątwy i ośmiornicy wodę soli pod koniec gotowania, zaś w innych przypadkach – na początku. Wszystkie owoce morza prócz ostryg można gotować z dodatkiem cytryny; do ostryg warto dodać natomiast masło i cukier.
Jak długo gotować owoce morza
Mrożone owoce morza należy gotować tak długo, jak sugeruje producent. Świeże ośmiornice, mątwy, raki gotuje się ok. pół godziny. Homara, kalmary, kraby – ok. kwadransa. Langusta potrzebuje 10 minut, podobnie jak małże. Krewetki gotujemy do 5 minut, zaś ostrygi – maksymalnie minutę.
Jak podać ugotowane owoce morza
Owoce morza podajemy od razu po przygotowaniu; ostrygi można podawać na zimno. Część z nich można podawać z sosem, zwłaszcza na białym winie. Owoce morza mogą stanowić zarówno danie główne, jak i dodatek do sałatki.