Jak i ile gotować pierogi?

Pierogi jest to potrawa typowo europejska. Nadziewa się je zazwyczaj farszem z ziemniaków, serai cebuli. Można przygotować je na słodko – nadziewa się je owocami takimi jak śliwki, czeresnie, wiśnie, maliny, borówki i inne jakie przyjdą nam na myśl. Można użyć również sera, mięsa, szpinaku oraz innych smacznych nadzieni. Pierogi mogą być robione maszynowo lub ręcznie. W marketach można dostać dwa rodzaje – w wersji surowej jak i gotowanej do przygrzania. Często występują też pierogi mrożone.

Przed gotowaniem pierogów

Pamiętaj, że gotując pierogi w pierwszej kolejności gotujemy wodę – nigdy nie wrzucamy pierogów do zimnej wody! Przygotuj na każde 100g pierogów pół litra wody. Nastaw ją w większym garnku, aby całość nie wykipiała na kuchenkę. Nie zapomnij również posolić wodę – nie przesadzaj, powinna wystarczyć łyżeczka stołowa.

Jak gotować pierogi

Gdy woda już zacznie się gotować, wrzucamy ostrożnie wybrane przez nas pierogi. Delikatnie mieszamy pilnując, aby pierogi nie przywarły do garnka. Można również dodać łyżkę oliwy z oliwek – pierogi po wyjęciu z wody będą się mniej kleiły.

Ile gotować pierogi

Długość gotowania pierogów zależy od użytego nadzienia oraz od tego czy są surowe, wcześniej gotowane czy mrożone. Pierogi należy gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody oraz minimum 3 do 5 minut. Czas potrzebny na gotowanie zawsze jest podany przez producenta na opakowaniu. Czas gotowania mierzymy od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Pamiętaj o mieszaniu, w przeciwnym wypadku pierogi przykleją się do ścianek naczynia i przy wyjmowaniu mogą rozerwać. Nie przetrzymaj zbyt długo w wodzie – jeżeli będziesz je gotować zbyt długo – rozgotują się, farsz wypłynie do wody i będą nadawały się tylko do wyrzucenia.

Jak podać pierogi

Po ugotowaniu odcedzamy – możemy przelać pierogi z wodą na durszlak lub użyć specjalnego czerpaka z dziurkami i wyławiać je pojedynczo. Podawać można na słodko – posypane cukrem pudrem, z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Można też podać ze smażoną cebulką.

Smacznego!

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Ile głosów: 35

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • https://jakgotowac pl/jak-i-ile-gotowac-pierogi/