Jak i ile gotować podroby mięsne i drobiowe

Podroby to jadalne narządy wewnętrzne oraz inne części ciała zwierząt, które używane są w wielu różnych kuchniach świata do tworzenia mniej lub bardziej wykwintnych dań. Mowa tu o takich elementach jak nerki, wątroby, płuca, serca, ozory czy śledziony – oraz wiele innych części. Podstawą wielu potraw są ugotowane podroby – w jaki sposób przyrządzić je poprawnie?

Podroby przed gotowaniem

Należy zawsze wybierać podroby świeże, ponieważ to ten rodzaj mięsa, który szybko się psuje. Przed gotowaniem trzeba zaś je starannie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do namoczenia w zimnej wodzie – można powiedzieć, że średnio na pół godziny, choć wszystko zależy od konkretnego mięsa. Na przykład wątrobę wieprzową powinniśmy moczyć przez około 2-3 godziny, nerki wieprzowe przez godzinę, a wątróbek drobiowych nie musimy w ogóle.

Jak gotować podroby?

Podroby gotujemy wkładając mięso do gotującej wody, a następnie przykrywając garnek. Woda zawsze musi pokrywać całą powierzchnię mięsa, ażeby było równomiernie ugotowane, a zatem w razie potrzeby po prostu jej nieco dolejmy. Po około 20 minutach od ponownego zagotowania warto dodać cebulę i przyprawy – pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy itp.

Jak długo gotować podroby?

Wszystkie podroby wymagają dosyć długiego gotowania, ażeby być zdatne do spożycia, jednak nie ma jednego, określonego czasu dla wszystkich. Czas pozostawania w gotującej wodzie zależy od wyboru konkretnego mięsa – jeśli zdecydowaliśmy się na nerki wieprzowe, należy je gotować we wrzącej wodzie około 1,5 godziny, serca drobiowe przez około 50 minut, wątróbki z kurczaka przez około 15 minut, a żołądki również 1,5 godziny.

Jak podać podroby?

Podroby drobiowe – lub każdego innego rodzaju mięsa – są gotowe, gdy widelec bez trudu się w nie wbija. Różne elementy można podawać w różny sposób – ale najczęściej do podrobów dobieramy gotowane warzywa oraz ziemniaki lub puree. Wybornie też smakują z kaszą.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ile głosów: 22

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • https://jakgotowac pl/jak-i-ile-gotowac-podroby-miesne-i-drobiowe/