Raki są popularnym składnikiem wielu potraw kuchni międzynarodowej, takich jak rak w cieście francuskim lub rak na parze w kuchni chińskiej. Są dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, takich jak fosfor, selen i witamina B12. Raki są znane ze swoich charakterystycznych kolorów, takich jak czerwień i zieleń, ale istnieje wiele gatunków raków o różnych kolorach, w tym brązowych, żółtych i niebieskich. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie, ale ja opiszę ten najbardziej podstawowy, czyli gotowanie.
Jak gotować raki
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie raków przed gotowaniem. Jeżeli kupiliśmy je w formie mrożonej, to najpierw musimy zalać je letnią wodą, aby się rozmroziły. Następnie musimy je oczyścić – usuwamy pancerze i wyjmujemy głowy. Kolejnym krokiem będzie ich umycie i osuszenie. Po tej czynności wrzucamy je do gotującej się wody (co ważne osolonej) i czekamy, aż zmiękną. Po ugotowaniu odcedzamy nasz produkt.
Ile gotować raki
W zależności od wielkości raków i naszych indywidualnych preferencji gotujemy je od około 5-8 minut. Możemy również ugotować je na parze, jednak należy pamiętać, że spożycie niedogotowanych raków może spowodować zatrucie pokarmowe.
Jak podawać raki
Raki mogą być podawane na wiele różnych sposobów. Mogą być ugotowane na parze i podane z sosem sojowym, upieczone w cieście francuskim, użyte do zupy rakowej, lub grillowane i podane z masłem ziołowym. Niezależnie od podania ich smak będzie dosyć mocno wyczuwalny. Smacznego!