
Ryż od wielu lat towarzyszy ludzkości. W Azji stanowił i nadal stanowi podstawowy składnik wielu potraw. Obecnie jest spożywany na całym świecie. Jest ceniony za bogate składniki mineralne oraz prostotę przyrządzania.
Przygotowanie ryżu parboiled przed gotowaniem
W odróżnieniu od innych typów ryżu, nie ma potrzeby specjalnego przygotowywania go przed gotowaniem.
Jak długo gotować ryż parboiled
Ryż parboiled jest pakowany w torebki foliowe, które w całości wkładamy do zimnej wody. Na każdą torebkę przypada 1L wody. Wodę należy lekko osolić np. 1 łyżeczką soli, podgrzewamy do zagotowania. Ryż gotujemy pod przykryciem i na wolnym ogniu około 15-20 minut. Po zagotowaniu odlewamy wodę i lekko odciskamy woreczek z ryżem. Do wody można również dodać bulion. Ryż parboiled po ugotowaniu jest miękki i delikatny.
Jak podawać ryż parboiled
Ryż można podawać na słodko, słono lub jako dodatek do zup. W zasadzie w każdej formie może być przygotowany do dowolnej potrawy.