Jak i ile gotować (smażyć) przegrzebki

Przegrzebki to mięczaki należące do gatunku małży. Cenione są za swoje walory zdrowotne i kulinarne, a co za tym idzie – to bardzo drogi produkt, bo koszt przegrzebek to około 180 – 200 złotych za kilogram (18 – 20 złotych za 100 gram). Obfitują one przede wszystkim w żelazo i białko, korzystnie wpływają na budowę mięśni przez co są jednymi z najzdrowszych owoców morza. Mają charakterystyczny, lekko słodki smak.

Jak przygotować przegrzebki

Po rozpakowaniu musimy włożyć nóż w skorupiaka i go przekręcić, aby otworzyć muszlę. Następnie wycinamy cały mięsień, wyjmujemy przegrzebkę z błony i dokładnie myjemy. Jeżeli przegrzebki są mrożone musimy je rozmrozić i od razu są gotowe do smażenia.

Jak gotować (smażyć) przegrzebki

Umyte i osuszone przegrzebki wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Po chwili odwracamy je na drugą stronę, pochylamy patelnię aby na kilka chwil zanurzyły się w oleju, a następnie potrząsamy je i ściągamy z patelni.

Ile gotować (smażyć) przegrzebki

Czas smażenia zależy od rozmiaru produktu. Jeśli przegrzebki są małe smażymy je około 70 sekund, jeśli są większe, to około 80 sekund. Jeżeli chcemy je grillować musimy się sugerować ich kolorem i twardością. Jeżeli zaczynają ciemnieć i są twarde to należy je powoli ściągać z grilla. 

Jak podawać przegrzebki

Przegrzebki dobrze komponują się z czosnkiem, jajkiem przepiórczym. Możemy je polać roztopionym masłem i posypać pietruszką. Musimy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dodatkami, ponieważ dodatki mogą zabić ich specyficzny smak. Smacznego!

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 3.9 / 5. Ile głosów: 7

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?