Makaron spaghetti spośród 300 rodzajów jest jednym z najpopularniejszych gatunków makaronu. Do dziś pochodzenie makaronu jest mocno kontrowersyjne. Gdy mówimy spaghetti – myślimy Włochy, jednak z naukowych badań wynika, iż makaron powstał ponad 4000 lat temu w Chinach. Historia opisująca powstanie makaronu mówi, iż na pewnym statku w do ładowni z mąką dostała się woda tworząc ‘’ciasto’’. Po ugotowaniu karmiono tym całą załogę.
Jak przygotować spaghetti przed gotowaniem
Przed gotowaniem spaghetti należy przygotować spory garnek, gdyż na każde 100 gramów makaronu potrzebujemy 1 litr wody. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją (około 1 łyżkę stołową na 5 litrów wody). Czekamy aż woda zacznie wrzeć.
Jak gotować spaghetti
Makaron wrzucamy do garnka bezpośrednio po zagotowaniu wody. Ze względu na to, iż spaghetti jest sztywne i podłużne nie zmieści się od razu w garnku, więc naciskamy go ręką, aby rozmiękł i cały się zanurzył lub wybieramy odpowiednio szeroki garnek.
Ile gotować
Makaron gotujemy bez przykrycia. Jeżeli chcemy ugotować go al dente (lekko twardy) czas wynosi 7 – 9 minut (zależy to od grubości ciasta). Natomiast jeżeli chcemy uzyskać makaron lekko rozgotowany trzymamy go troszkę dłużej, około 9 – 11 minut.
Jak podać spaghetti
Najlepszymi sposobami podawania makaronu jest przyrządzenie go z sosem bolognese lub pesto. Świetnym połączeniem jest również sos serowy jak i boczek i jajko czyli carbonara. Można serwować go z mięsem lub owocami morza. A jak Wy przyrządzacie spaghetti?
Napiszcie w komentarzu!