Grzyby suszone stanowią wspaniały dodatek do potraw i mają wielorakie zastosowania w kuchni. Wykorzystywane są jako nadzienie do różnych potraw, jako składnik sosu, sałatek, czy przekąsek. Dzięki procesowi suszenia możemy spożywać je przez cały rok. Najlepiej wybrać do tego prawdziwki i podgrzybki, ale również borowiki, ponieważ mają one dużą zawartość miąższu. Pamiętajmy, że należy suszyć i spożywać jedynie te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne. Po namoczeniu i ugotowaniu suszonych grzybów będą smakować i pachnieć jak świeże. Proces ich przygotowania jest wieloetapowy i niekiedy czasochłonny, ale bez wątpienia zapewni nam niezwykłe doznania smakowe.
Jak przygotować suszone grzyby przed gotowaniem?
Jeśli chcemy zastosować suszone grzyby do naszej potraw, musimy je wcześniej namoczyć. Suszone grzyby są zbyt twarde, aby nadawały się do spożycia. Najpierw należy dokładnie wypłukać je w zimnej wodzie, następnie namoczyć również z wykorzystaniem chłodnej wody. Dlaczego? Gorąca woda może sprawić, że grzyby stwardnieją. Czasami również używa się do tego osolone mleko, ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku borowików i podgrzybków. Niezależnie od tego, w czym je namaczamy, optymalny czas trwania to 2-3 godziny. Jeśli mamy pewność, że nasze grzyby były odpowiednio przygotowane do suszenia i są czyste, zróbmy użytek z ugotowanej wody, bądź mleka do przyrządzenia zupy lub sosu grzybowego. Możemy też przecedzić wodę, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Dzięki pozostawieniu płynu aromat potraw będzie intensywniejszy.
Jak i ile gotować suszone grzyby?
Do wody z grzybami dodajemy szczyptę wody oraz opcjonalnie inne przyprawy, na przykład: liść laurowy, pieprz lub majeranek. Aby umożliwić ich efektywniejsze trawienie, można użyć kminku, tymianku lub rozmarynu. Podczas gotowania, musimy zbierać zbierającą się na wierzchu pianę. Jak długo trzeba gotować grzyby? Czas trwania gotowania zależy w dużej mierze od wielkości kawałków i stopnia wysuszenia. Jeśli suszyliśmy je w całości, należy gotować je przez około godzinę. W przypadku pokrojonych w plasterki grzybów wystarczy niecałe pół godziny. Zanim wyjmiemy je z wody, warto sprawdzić, czy są odpowiednio miękkie. Pamiętajmy, że czas gotowania liczy się od momentu wrzenia wody.
Pomysły na wykorzystanie suszonych grzybów
Suszone grzyby często królują na polskich stołach, przede wszystkim stanowią jeden z głównych elementów potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Używa się ich do zupy grzybowej, barszczu czerwonego, bigosu, pierogów i uszek. Warto wiedzieć, że mają one również o wiele szersze zastosowanie. Kolejnymi przykładami są panierowanie kapelusze prawdziwków, zupa cebulowa z dodatkiem suszonych grzybów. Mają one rewelacyjne zastosowanie jako farsz do zrazów, naleśników, tarty, czy gołąbków. Bulion, który czasami pozostaje po ugotowaniu grzybów, można wykorzystać w późniejszym czasie. Wystarczy go zamrozić i w dowolnym momencie zastosować do zupy i sosów. Co ciekawe, można je również utrzeć w moździerzu i użyć jako przyprawę do codziennych przysmaków.