Szpinak pochodzi z Persji i był uprawiany już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina K, żelazo i magnez. Szpinak ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa ogólnej odporności organizmu i wzmocnienie kości. Zawiera jednak dużo kwasu szczawiowego, który może powodować trudności w jego trawieniu przez niektórych ludzi. Należy pamiętać, aby kupować szpinak od sprawdzonych dostawców i dokładnie go myć przed spożyciem.
Jak gotować szpinak
Szpinak jest dosyć prostym produktem do przygotowania, dlatego bez problemu można nim urozmaicić wiele różnych dań. Jak wspomniałem wyżej, należy go dokładnie umyć, dlatego to będzie nasz pierwszy krok. Następnie musimy zdecydować, na co użyjemy nasz produkt. Gotowanie na parze będzie dobrym wyborem, jeżeli chcemy podać szpinak na talerzu, ponieważ będziemy mieli większy wpływ na to, aby go nie rozgotować. Z kolei nieprzetworzony szpinak świetnie się nada do przyrządzenia koktajli owocowych jako ciekawy dodatek oraz do sałatek. Ostatnim sposobem, który opiszę, będzie duszenie. Wystarczy na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy lekko ogień i przykrywamy patelnię na kilka minut. Po czasie gdy całość zmięknie, wszystko doprawiamy i gotowe.
Ile gotować szpinak
Szpinak na parze gotujemy przez kilka minut, pamiętając o tym, aby nie trzymać go za długo – w przeciwnym razie zmieni się w zieloną papkę, która nie będzie ani wyglądała, ani smakowała. W przypadku duszenia sprawa wygląda bardzo podobnie. Wystarczy dosłownie kilka minut.
Jak podawać szpinak
Jak wspomniałem wcześniej, świeży szpinak możemy użyć do przygotowania orzeźwiających koktajli lub pokroić go w drobniejsze kawałki i dodać do sałatki w towarzystwie takich produktów jak pomidory, ogórki, orzechy lub ser ricotta. Duszony szpinak możemy dodać np. do jajecznicy, a gotowany na parze – jako dodatek do dań mięsnych już na talerzu. Smacznego!