Jak i ile gotować wątróbkę wieprzową

Wątróbka to cenione źródło żelaza, witamin z grupy B oraz kilku innych składników odżywczych. Jednak nie tylko z tego powodu, ale także ze względu na walory smakowe, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową, aby była udaną potrawą?

Wątróbka wieprzowa – przygotowanie do gotowania

Zanim przystąpimy do przyrządzania wątróbki, płuczemy ją, dokładnie osączamy z wody, a potem usuwamy błony i żyłki. Jeśli chcemy, aby wątróbka była wyjątkowo miękka i delikatna w smaku, moczymy ją przez około dwie godziny w mleku, aczkolwiek nie jest to konieczne. Następnie kroimy wątróbkę na dość grube, około 1,5-centymetrowe plastry. Nieodzowną towarzyszką wątróbki jest cebula, toteż bierzemy jej jedną lub dwie sztuki i kroimy w krążki.

Jak przyrządzić wątróbkę?

Najpopularniejszą metodą na przyrządzenie wątróbki wieprzowej jest usmażenie jej saute na niewielkiej ilości tłuszczu w towarzystwie wspomnianej wyżej cebulki. Od niej też zaczynamy. Podsmażamy cebulę na smalcu lub oleju na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni. Wątróbkę lekko oprószamy mąką i opcjonalnie czarnym pieprzem. Dobrze rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wkładamy na patelnię plastry wątróbki.

Jak długo smażyć wątróbkę?

Wątróbkę wieprzową smażymy krótko, kilka minut z każdej ze stron do momentu przyrumienienia. Jeśli będziemy trzymać ją na ogniu zbyt długo, zrobi się twarda. Idealnie przygotowana wątróbka powinna być w środku różowa, a na zewnątrz wyraźnie obrumieniona. Gdy jest już gotowa, wkładamy na chwilę na patelnię przygotowaną uprzednio cebulę. Po zakończeniu smażenia solimy całą potrawę. Jeśli chcemy nadać jej wyrazistości, doprawiamy ją majerankiem.

Jak podawać wątróbkę wieprzową?

Wątróbkę wieprzową podajemy od razu po zdjęciu jej z patelni. Możemy zaserwować ją z ziemniakami albo z pieczywem. Nie zapomnijmy również o warzywnych dodatkach. Znakomicie, pod względem smaku, komponują się z wątróbką ogórki kiszone. Doskonałym wyborem będzie również kapusta kiszona. Ponadto możemy podać wątróbkę z sałatą, gotowanymi jarzynami, ogórkami konserwowymi albo ulubioną surówką.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Ile głosów: 27

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • https://jakgotowac pl/jak-i-ile-gotowac-watrobke-wieprzowa/
  • jakgotowac pl