Jak przebiega proces tłoczenia soków na zimno?

Żyjemy w ciągłym biegu. Nasza szalona rutyna sprawia, że trudno jest nam odpowiednio o siebie zadbać, do tego stopnia, że gaszenie pragnienia oznacza czasem uciekanie się do przetworzonych, słodkich produktów. Jednak fala kolorowych i smakowych butelek oferuje soczystą alternatywę. Wejdź na rynek soków tłoczonych na zimno! Surowy, tłoczony na zimno sok to szczyt możliwości, jeśli chodzi o świeże soki tłoczone. Dowiedz się, dlaczego ten najwyższej jakości sok robi furorę.

Proces produkcji soku tłoczonego na zimno

Wiele soków, które widzimy w sklepach spożywczych i ogólnospożywczych, są produkowane przy użyciu sokowirówki. Metoda odśrodkowa wykorzystuje wirujące metalowe ostrza na filtrze siatkowym do cięcia, zacierania i oddzielania cieczy od substancji stałych. Wiąże się to z dużą prędkością, wynikającym z niej ciepłem i zwiększonym utlenianiem (lub ekspozycją na tlen). Metoda wyciskania soku na zimno to dwuetapowy proces, w którym do wyciskania odżywczego nektaru z owoców i warzyw używa się hydraulicznej prasy na zimno. Nie ma tu wysokiej prędkości ani ciepła, co obniża utlenianie i zachowuje integralność soku, zachowując jego teksturę, smak i jakość. Metoda ta może również wydłużyć okres przydatności soku do spożycia, od dwóch do trzech razy. Najpierw urządzenie sieka, przeżuwa i miele owoce na miękką miazgę. Następnie miazgę umieszcza się pomiędzy dwoma zimnymi, litymi płytami. Maszyna wywiera ekstremalne ciśnienie hydrauliczne na miazgę, aby wycisnąć i wydobyć sok w sposób stały, pozostawiając włókna. Proces tłoczenia na zimno jest wolniejszy niż wyciskanie soku za pomocą wirówki, ale zachowuje wyjątkowy kunszt. Tłoczenie na zimno utrzymuje również separację płynów i pienienie się do minimum, w zależności od konkretnych składników.

Soki tłoczone na zimno – zalety

Soki wyciskane na zimno są nie tylko pełne składników odżywczych, ale również łatwe do strawienia. Dzieje się tak dlatego, że sok zazwyczaj nie zawiera miąższu, który jest pełen nierozpuszczalnego błonnika. Bez tego nierozpuszczalnego błonnika, sok tłoczony na zimno jest szybki i łatwy do strawienia – zapewnia szybkie dostarczenie odżywczych składników odżywczych do wchłonięcia przez nasz organizm. To powiedziawszy, błonnik rozpuszczalny jest nadal obecny w wielu sokach tłoczonych na zimno. Oznacza to, że błonnik jest nadal wolny, aby wykonywać wszystkie swoje ważne zadania, takie jak obniżenie wchłaniania tłuszczu, normalizacja poziomu cukru we krwi i odżywianie bakterii jelitowych. Chociaż soki tłoczone na zimno mają krótszy okres przydatności do spożycia, oznacza to, że możesz cieszyć się ich bogatym, pełnym smakiem, kiedy są świeże! Kolejną wspaniałą rzeczą w soku wyciskanym na zimno jest to, że ma on bardzo przyjemną konsystencję, z bardzo małą ilością miąższu – oczywiście ten punkt w dużej mierze zależy od tego, czy lubisz miąższ, czy nie! Wiele soków z supermarketów ma dłuższy okres przydatności do spożycia, co oznacza, że mogą one stać na półkach przez wiele miesięcy, zanim zostaną spożyte. Z drugiej strony, soki tłoczone na zimno mają tylko 3-dniowy okres przydatności do spożycia. Oznacza to, że możesz być spokojny, wiedząc, że pijesz sok, który został świeżo przygotowany, a nie stoi na półce przez dłuższy czas. Naturalne soki tłoczone z dostawą do domu to kolejna zaleta – każdego dnia możesz cieszyć się pysznym sokiem bez wychodzenia z domu!

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?